Mleko z miodem lekko podgrzej. Dodaj drożdże i pozostaw na 10–15 minut.
Mąki wymieszaj, dodaj przyprawy, rodzynki i ponownie wymieszaj.
Dodaj zaczyn, jaja oraz rozpuszczone, ostudzone masło.
Dodaj zaczyn, jaja oraz rozpuszczone, ostudzone masło.
Wyrabiaj do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki lub mieszadła. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Przygotuj masę cynamonową, roztapiając masło, dodając ksylitol, cynamon, kakao i rodzynki. Mieszaj, aż ksylitol się rozpuści.
Wyrośnięte ciasto wyciągnij na blat oprószony mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach30 × 20 cm i grubości ok. 1 cm.
Posmaruj go masą cynamonową i zwijaj jak roladę, zaczynając od dłuższego boku.
Gotową roladę pokrój ostrym nożem na 20 plastrów.
Plastry ułóż obok siebie zawinięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20–30minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 170°C(program góra–dół, bez termoobiegu).
Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz 20–25minut na złoty kolor.
Ostudzone bułeczki posyp pudrem z ksylitolu (opcjonalnie).