Go Back

Kasza gryczana z warzywami

Przepis na warzywa z kaszą gryczaną pochodzi z najnowszego drukowanego numeru Biokuriera. Przeczytacie w nim m.in. o zaletach kaszy gryczanej. Możecie też zainspirować się innymi przepisami z jej dodatkiem.
Autorką przepisu jest Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki", w której znajdziecie 70 przepisów z wykorzystaniem 21 ziół.

Składniki
  

  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 1/2 kalafiora
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • kurkuma
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • natka pietruszki

Przygotowanie
 

  • Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  • Kalafior ugotuj w osolonej wodzie al dente.
  • Rozgrzej tłuszcz, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojonego na talarki pora. Usmaż do miękkości.
  • Do usmażonej cebuli, pora i czosnku dodaj posiekaną w kostkę paprykę i duś, aż zmięknie.
  •  Dodaj ugotowaną kaszę i ugotowanego kalafiora podzielonego na różyczki.
  • Dopraw papryką, kurkumą, solą , pieprzem i dodaj sos sojowy.
  • Podgrzewaj razem ok. 5 minut, posyp posiekaną pietruszką. Smacznego!
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!