Go Back

Bezglutenowe naleśniki bretońskie z jajkiem, szpinakiem i odrobiną ricotty

Maja Skorupska
Przepis został opublikowany na portalu Biokurier.pl. W każdy wtorek znajdziecie tu przepisy na smaczne i pożywne dania, również dla osób na dietach eliminacyjnych.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour 5 minutes

Składniki
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • 600 ml wody
  • roztopione masło (do natłuszczenia patelni i szpinaku)

Nadzienie na 1 naleśnik (ilości powiększ proporcjonalnie do liczby naleśników)

  • 1 jajko
  • garść świeżego szpinaku (może być mrożony)
  • 1 łyżka ricotty
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie
 

  • Wsyp mąkę do miski, dodaj sól, wymieszaj. Po środku zrób dołek, stopniowo wlewaj wodę i mieszaj, aż uzyskasz konsystencję gęstej śmietany.
  • Przykryj miskę i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na 2-3 godziny.
  • Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników o średnicy ok. 18 cm, najlepsza jest nieprzywierająca, ale koniecznie bez teflonu. Natłuść ją cieniutko masłem.
  • Wylej porcję na 1 naleśnik – około 60 ml, szybko poruszaj patelnią, żeby je równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Smaż minutę, podważ brzeg, przewróć, smaż kolejną minutę z drugiej strony.
  • Na rozgrzanej patelni rozgrzej odrobinę masła, wrzuć garść liści szpinaku, podgrzewaj chwilę, aż zwiędnie. Dopraw odrobiną soli i pieprzu, dodaj 1 łyżkę ricotty, szybko wymieszaj.
  • Usmaż jajko delikatnie, powinno zostać medium. Po środku naleśnika ułóż szpinak, w środku zrób miejsce na jajko, ułóż je tam, brzegi naleśnika załóż tak, żeby uzyskał kształt kwadratu, a ciasto częściowo przykryło nadzienie.
  • Możesz też ułożyć naleśnik na gorącej patelni, na nim szpinak, a jajko wbić po środku szpinaku, czekaj aż jajko lekko się zetnie. Ten sposób powoduje jednak, że naleśnik traci swoją delikatność i sztywnieje, ale jest również bardzo dobry.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!