Wsyp mak do garnka, zalej 625 ml mleka migdałowego, wymieszaji doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, gotuj przez około 20–30 minut, ażbędzie zupełnie miękki. Siemię lniane zalej 125 ml mleka migdałowego, odstaw na20 minut, żeby spęczniało.
Pod koniec gotowania maku dodaj syrop klonowy, wymieszaj,jeżeli masa jest za mało słodka, dodaj więcej syropu. Kiedy będzie gotowa,zdejmij masę z ognia, dodaj siemię lniane, potem esencję migdałową, dobrzewymieszaj.
Poczekaj, aż trochę wystygnie, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia irozgrzej piekarnik do 175°C. Dochłodnej masy dodaj starte jabłko, potem daktyle i orzechy, po wymieszaniuwyłóż ją do blaszki, wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 45minut,aż wierzch będzie robił wrażenie suchego, a patyczek będzie suchy.