Go Back

Krem ziemniaczano-dyniowy z orzechami nerkowca

Krem ziemniaczano-dyniowy z orzechami nerkowca to sycąca i rozgrzewająca propozycja na danie główne. Słodko-kwaśno w smaku zyskała ciekawy charakter w połączeniu z bogatymi w potas i białko orzechami.
Autorką przepisu jest Maria Zubowicz.
Prep Time 40 minutes

Składniki
  

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg dyni (użyłam piżmowej, może być jakakolwiek inna)
  • 200 g nerkowców
  • 2 szkl. mleka ryżowego
  • ½ białej cebuli
  • sok z ½ cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • świeży lub suszony tymianek
  • sól, pieprz, papryczka chilli

Przygotowanie
 

  • Ziemniaki i dynię obieramy ze skórki, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka o grubym dnie z niewielką ilością wody.
  • Gotujemy do miękkości (dzięki pokrojeniu warzyw na mniejsze kawałki gotowanie zajmuje kilkanaście minut).
  • Pozostałą wodę po gotowaniu odlewamy, dodajemy mleko ryżowe (3/4 porcji) oraz obraną cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki.
  • Blendujemy na gładką masę.
  • Dodajemy papryczkę chili (wrzucamy w całości) lub używamy suszonej.
  • Mieszając, gotujemy 3-4 minuty. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, dodajemy jeszcze mleka ryżowego.
  • W blenderze z misą oraz nożem tnącym blendujemy 200 g orzechów z 1/4 porcji mleka ryżowego. Uzyskaną masę dodajemy do zupy i tylko mieszamy, nie gotujemy.
  • Przyprawiamy do smaku, ale intensywnie. Jemy lekko podgrzaną, nie gorącą, podaną ze świeżym tymiankiem.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!