Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy w robocie kuchennym na drobnej tarce na drobne wiórki.
W dużej misce (porcja wyjdzie spora) mieszamy całość wraz z mąkami i przyprawami, dodając trochę wody, mieszamy dłońmi dokładnie wszystkie składniki.
Sosu sojowego na taką porcję można użyć sporo, najlepiej dodać go najpierw, posmakować, a dopiero później posolić. Nie bójmy się tutaj użyć dużo przypraw, burgery powinny być bardzo aromatyczne, wyraziste w smaku.
Po wymieszaniu całości w dłoniach formujemy małe kulki, lekko je spłaszczamy i układamy gotowe burgery na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
Pieczemy około godziny w piekarniku w temperaturze 220°C, co 10–15 minut obracając strony i za każdym razem smarując olejem na wierzchu (przy użyciu pędzelka lub papieru). Efektem końcowym ma być chrupiąca, lekko spieczona wierzchnia część burgerów, a środek soczysty, miękki, ale upieczony.