Drożdże rozetrzyj z miodem w szklanym naczyniu. Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj. Posyp 1 łyżką mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 10-20 min, do podwojenia objętości).
Kiedy ciasto będzie rosło, w mikserze umieścić mąkę, sól i pokrojone na kawałki masło. Zmiksuj.
Dodaj żółtka i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj ok. 3 min, ręcznie lub mikserem, jeśli ma funkcję do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Ciasto podziel na 2 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o szerokości 20 cm i długości 30 cm. Posmaruj roztrzepanym białkiem, a następnie na każdy prostokąt nałóż połowę masy makowej. Przy długim górnym brzegu zostaw ok. 2 cm wolnego ciasta, a przy bocznych – ok. 1 cm.
Srucle zwiń dość ciasno, zaczynając do dolnego długiego brzegu. Boki zlep i zwiń pod spód.
Dwa arkusze papieru do pieczenia posmaruj olejem. W każdy z nich zawiń makowiec. Brzeg ciasta powinien być na spodzie, a między papierem a ciastem powinno być 1,5 cm wolnej przestrzeni.
Makowce odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°. Piecz ok. 50 min.
Makowce ostudź i delikatnie odwiń z papieru. Możesz udekorować je lukrem i posypać posiekanymi orzechami.