Go Back
makowiec

Makowiec

Makowiec to tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie. W teorii nie jest trudne w przygotowaniu, jednak praktyka nie raz może zaskoczyć.
Autorami przepisu są Joanna i Michał Litwińscy.

Składniki
  

Masa makowa

  • 400 g suchego maku niebieskiego
  • 400 ml mleka
  • 75 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 60 g masła 2 białka
  • 220 g miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 3 łyżki rumu
  • 1 laska wanilii
  • 100 g migdałów
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych 
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g skórki pomarańczowej smażonej opcjonalnie
  • 2 białka

Ciasto

  • 13 g świeżych drożdży
  • 40 g miodu
  • 100 ml mleka 
  • 225 g mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • 75 g masła 
  • 2 żółtka

Dodatkowo

  • 2 arkusze  papieru do pieczenia
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie
 

Masa makowa

  • Zagotuj mleko. Dodaj suchy mak, a następnie praż na małym ogniu przez około 15 min, mieszając od czasu do czasu. Płyn powinien całkowicie odparować. W przeciwnym razie odcedź mak.
  • Mak wystudź i zmiel 2-krotnie w maszynce lub blenderze.
  • Śmietankę, masło i miód zagrzej i rozpuść. Przelej do maku razem z rumem, sokiem z cytryny i wydrążoną zawartością laski wanilii.
  • Migdały sparz i obierz ze skórki. Rodzynki sparz i odsącz. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie (także skórkę pomarańczową, jeśli używasz) dodaj do masy i wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywno i dodaj do masy makowej, delikatnie wymieszaj.

Ciasto

  • Drożdże rozetrzyj z miodem w szklanym naczyniu. Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj. Posyp 1 łyżką mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 10-20 min, do podwojenia objętości).
  • Kiedy ciasto będzie rosło, w mikserze umieścić mąkę, sól i pokrojone na kawałki masło. Zmiksuj.
  • Dodaj żółtka i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj ok. 3 min, ręcznie lub mikserem, jeśli ma funkcję do wyrabiania ciasta drożdżowego.
  • Ciasto podziel na 2 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o szerokości 20 cm i długości 30 cm. Posmaruj roztrzepanym białkiem, a następnie na każdy prostokąt nałóż połowę masy makowej. Przy długim górnym brzegu zostaw ok. 2 cm wolnego ciasta, a przy bocznych – ok. 1 cm.
  • Srucle zwiń dość ciasno, zaczynając do dolnego długiego brzegu. Boki zlep i zwiń pod spód.
  • Dwa arkusze papieru do pieczenia posmaruj olejem. W każdy z nich zawiń makowiec. Brzeg ciasta powinien być na spodzie, a między papierem a ciastem powinno być 1,5 cm wolnej przestrzeni.
  • Makowce odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°. Piecz ok. 50 min.
  • Makowce ostudź i delikatnie odwiń z papieru. Możesz udekorować je lukrem i posypać posiekanymi orzechami.
Słowa kluczowe Boże Narodzenie, makowiec
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!