Go Back
chrupiące gofry jaglane z truskawkami i serkiem wiejskim

Gofry jaglane z serkiem wiejskim i konfiturą truskawkowo-bananową

Przepis na gofry jaglane pochodzi z książki Elżbiety Przygockiej "Ułóż sobie zdrowie". Znajdziecie w niej mnóstwo przepisów, ale też motywacji do tego, by każdego dnia zmieniać swoje nawyki na lepsze.

Składniki
  

  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 łyżeczki oleju
  • 100 g serka wiejskiego
  • 100 g konfitury truskawkowo-bananowej

Przygotowanie
 

  • Wcześniej ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną zmiksuj z jajkiem i mąką na jednolitą masę
  • Kładź łyżką porcje ciasta na rozgrzaną, lekko wysmarowaną olejem gofrownicę i piecz chrupiące gofry.
  • Podaj z serkiem wiejskim i konfiturą.
  • By przygotować konfiturę, pokrój truskawki, włóż je do garnka (mrożone wcześniej rozmroź) i duś na wolnym ogniu do momentu, aż owoce nieco zgęstnieją i nabiorą konsystencji konfitury.
  • Zdejmij z ognia i lekko przestudź. Dodaj pokrojonego banana i nasiona chia lub siemię lniane (opcjonalnie).
  • Konfiturę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do 2 dni.
Słowa kluczowe chrupiące gofry, gofry
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!