Gofry jaglane z serkiem wiejskim i konfiturą truskawkowo-bananową
Przepis na gofry jaglane pochodzi z książki Elżbiety Przygockiej "Ułóż sobie zdrowie". Znajdziecie w niej mnóstwo przepisów, ale też motywacji do tego, by każdego dnia zmieniać swoje nawyki na lepsze.
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 łyżeczki oleju
- 100 g serka wiejskiego
- 100 g konfitury truskawkowo-bananowej
Wcześniej ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną zmiksuj z jajkiem i mąką na jednolitą masę
Kładź łyżką porcje ciasta na rozgrzaną, lekko wysmarowaną olejem gofrownicę i piecz chrupiące gofry.
Podaj z serkiem wiejskim i konfiturą.
By przygotować konfiturę, pokrój truskawki, włóż je do garnka (mrożone wcześniej rozmroź) i duś na wolnym ogniu do momentu, aż owoce nieco zgęstnieją i nabiorą konsystencji konfitury.
Zdejmij z ognia i lekko przestudź. Dodaj pokrojonego banana i nasiona chia lub siemię lniane (opcjonalnie).
Konfiturę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do 2 dni.
Słowa kluczowe chrupiące gofry, gofry