Zawirowania na rynku oliwy


Ponad 30% terenów rolniczych uprawianych ekologicznie w całej Unii Europejskiej, to gaje oliwne. Taka ilość to 8% całkowitej powierzchni upraw tej rośliny. Najwięcej gajów znajduje się we Włoszech i Hiszpanii, znacznie mniej w Portugalii i Grecji. Właścicieli oliwnych gajów nie oszczędza ostatnio pogoda, co powoduje cenowe zawirowania na rynku.


Szkodzą susze, szkodzą deszcze…

Susze na zmianę z deszczami spowodowały niższe zbiory, szczególnie w Hiszpanii, która jest największym producentem (50% udziału w rynku). Spadek plonów ocenia się na ponad 47%. Podobnie w sąsiedniej Portugalii. Pomimo dużych zapasów w sklepach ceny wzrosły. Najważniejsze gatunki podrożały w Hiszpanii, Włoszech, Grecji i Tunezji przeciętnie o 12,5%. Z kolei Włosi spodziewają się zbiorów większych o 15% i to pomimo ulewnych deszczów.

Podczas Targów BioFach w Norymberdze odwiedzający mają niepowtarzalną okazję uczestnictwa w prezentacjach z degustacjami, warsztatach z wymianą informacji oraz spotkać szczególnie wielu wyjątkowych ekspertów w danej dziedzinie. Na targach przyznawane są nagrody BioFach Olive Oil Awards dla najlepszych spośród około 90 oliw, które mogą posmakować goście.

 

Więcej na temat oliwy:

Oliwa extra vergine BIO – poradnik eko smakosza

Czym wyróżnia się dobra oliwa? Jak poznać oliwę extra virgin BIO? Co zwiedzać na Krecie?

Oliwa z oliwek coraz popularniejszym surowcem w kosmetyce naturalnej

Źródło: biofach.de / fot. NürnbergMesse