XX Gliwicki Kiermasz Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej za nami

Od 20 lat Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach organizuje kiermasz żywności ekologicznej. Impreza zmieniła się przez wszystkie te lata – formuła, miejsce, ludzie, którzy ją przygotowują, część rolników i wystawców, którzy biorą w niej udział, ale to co pozostało niezmienione to przesłanie i potrzeba, jakie towarzyszą wydarzeniu od samego początku.

Kiermasz promuje żywność ekologiczną i tradycyjną, zrównoważony sposób konsumpcji oraz bezpośrednie powiązania konsumentów z wytwórcami żywności. Kiermasz to nie tylko miejsce, gdzie można zrobić zakupy. Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach, organizator imprezy, dba 

o „zaplecze merytoryczne”. Każdego roku temat i narzędzia edukacyjne wykorzystywane podczas kiermaszu są inne. Warsztaty, wykłady, prezentacje filmów, degustacje, pokazy sztuki kulinarnej – zajęcia angażujące dzieci i dorosłych, bogata oferta bezpłatnych materiałów edukacyjnych – to wszystko w różnych konfiguracjach można znaleźć podczas imprezy. W tym roku, ze względu na obchody Światowego Roku Gleb, dużo mowy było o naturalnych sposobach nawożenia i dbania o dobrą kondycję gleb, zakładaniu przydomowych i domowych ogródków, sadzeniu roślin jadalnych. Okazuje się, że każdy z nas może we własnym zakresie produkować swoją żywność i wcale nie jest to takie trudne, a zioła z domowego ogródka smakują i pachną wyjątkowo.

W nowym miejscu w Hali Widowiskowo-Sportowej Górnych Wałów spotkali się producenci z całej Polski. Na blisko 50 stoiskach można było znaleźć szeroką ofertę warzyw, owoców, przetworów owocowo-warzywnych, nabiału, pieczywa, olejów i przypraw, a także sery kozie z Jury Krakowsko-Częstochowskiej i Bieszczad, miody z Podkarpacia, Małopolski, a nawet Borów Tucholskich.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przez cały czas trwania kiermaszu czynny był punkt informacyjno-promocyjny produktów wysokiej jakości – w tym ekologicznych, regionalnych i tradycyjnych. Każdy mógł dowiedzieć się co oznaczają i z czym wiążą się certyfikaty – Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność oraz Produkt Rolnictwa Ekologicznego, a także spróbować tych produktów. Kiermasz został objęty Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Starosty Powiatu Gliwickiego.

Więcej informacji o kiermaszu i działalności Polskiego Klubu Ekologicznego znajduje się na stronie www.pkegliwice.pl

Aleksandra Józewicz

Brak postów do wyświetlenia