We Włoszech rośnie produkcja i dystrybucja eko żywności

We Włoszech liczba firm związanych z rolnictwem ekologicznym wzrosła o 5,4% i wynosiła w 2013 roku 52 383, jak podaje tamtejsze Ministerstwo Rolnictwa.

Ilość gospodarstw ekologicznych zwiększyła się o 3,4%, a przetwórców i handlowców o 10%. Cały sektor rozwinął się o 12,8%, a gospodarstwa zajęły 1,3 miliona hektarów, co daje 10% w ilości gospodarstw rolnych ogółem. Dzięki nowym, regionalnym programom wsparcia rolnictwa na południu Włoch Sycylia, Kalabria i Apula rozwijają się najbardziej dynamicznie. Połowa działających tam gospodarstw jest ekologiczna.

Północ Włoch zawsze miała silniej rozwinięty przemysł i handel, stąd nie dziwi 2023 przetwórców żywności ekologicznej i ogółem 33% firm, które działają w Lombardii, Emilia-Romagna i terenach wokół Wenecji.
Zauważalny wzrost produkcji stymuluje rynek i zgodnie z danymi firmy badawczej Ismea GFK-Eurisko, sprzedaż zwiększyła się o 17% (dane z maja 2014 roku).

Preczytaj także najnowsze dane o rozwoju eko rynku z innych krajów:

Francja. Dynamiczny rozwój rynku żywności ekologicznej

Niemcy – największy rynek ekożywności, który wciąż rośnie

Zawirowania na rynku oliwy

W Europie przybywa winnic z ekocertyfikatem

Przedstawiciele branży ekologicznej z całego świata spotykają się ww dniach 11-14 lutego w Norymberdze na Targach BioFach. 

CO:  BioFach Trade Fair for Organic Food
GDZIE: w Norymberdze (Exhibition Centre Nuremberg)
KIEDY: od 11 do 14 lutego 2015 roku