Francja, Hiszpania, Włochy, Austria, Niemcy – we wszystkich tych krajach przybywa winnic, które pochwalić się mogą certyfikatem ekologicznym. Eksperci zwracają uwagę, że dostępność wina BIO jest coraz większa a w cenie 5-10 euro za butelkę można znaleźć przyzwoitej jakości trunek.
Areał rośnie, konsolidacja trwa
W latach 2007-2012 Francja niemal potroiła areał winnic ekologicznych a w Hiszpanii wrósł on pięciokrotnie dzięki czemu ten kraj został liderem w Europie. Zapotrzebowanie rynku nieco wolniej reagowało na tak szybkie tempo wzrostu i teraz rynek konsoliduje się. Co ważne ilość rekonwersji (czyli zaprzestania certyfikacji) jest nieznaczna, a liczba konwersji na uprawy ekologiczne tylko nieco się zmniejszyła.
Trendy we Włoszech zmierzają w innym kierunku. Po długim zastoju tereny winnic ekologicznych zaczęły rosnąć znów od 2012 roku (aż o 16%) do 68 tysięcy hektarów w 2013 roku. Ponad jedna trzecia jest w fazie konwersji, najdynamiczniej proces ten następuje na Sycylii i Sardynii.
W Austrii, która jest liderem jeśli chodzi o powierzchnię upraw ekologicznych w Europie ten wzrost areału eko winnic jest po raz pierwszy dwucyfrowy i wynosi 10,6%.
Analizując powyższe dane warto jednak pamiętać, że wszystkie kraje zanotowały zmniejszenie powierzchni upraw winorośli ogółem, więc rosnący udział tych organicznych nie wynika jedynie ze zwiększonej ilości upraw ekologicznych.
Przeczytaj także: Nadszedł czas na eko wino
Wina ekologiczne na rynku niemieckim
W Niemczech areał winnic ekologicznych wzrósł o 7,5% w 2013 roku a ogółem wzrósł dwukrotnie od 2007 roku. Wina ekologiczne mają co raz silniejszą markę na tamtejszym rynku. Dzięki nowej dyrektywnie unijnej z 2012 roku takie uprawy powinny mieć większe wsparcie. Producenci ekologiczni mają bardzo utrudnione zadanie, bo są niedoreprezentowani w winiarskim segmencie rynku, a zwłaszcza w tzw. wysokim. Według Verband der deutschen Prädikatsweingüter (VDP – Prädikat Wine Estates), w tym bardzo elitarnym zgromadzeniu winiarzy, ponad 25% jego członków ma już certyfikaty ekologiczne. Z drugiej strony segment win ekologicznych miał możliwość dotarcia do dyskontów i w ten sposób rozwijał się znacząco.
Handel winami ekologicznymi wciąż rośnie. Ważne dla klienta jest to, że w cenie przeciętnej, bo 5-10 euro za butelkę wybór jest naprawdę duży przy dobrym stosunku cena-jakość.
Wina ekologiczne na Biofach
Goście Wine World of Experience, które jest stałym elementem Targów BioFach (11-14.02.2015, Norymberga – największe światowe targi żywności i produktów ekologicznych) mogą w 2015 roku poszerzyć swoją wiedzę w zakresie win. Wydarzenie skupi się na podstawowej wiedzy na temat wina, bezpośredniej wymianie poglądów z winiarzami i handlarzami, co pomoże wybrać optymalne rozwiązania dla klienta. W trakcie targów będzie przyznana nagroda MUNDUS VINI BIOFACH Organic Wine Award. Eksperci na podstawie smaku oraz zapachu będą przyznawać punkty (skala 100 punktów) przy wykorzystaniu tabel oceny International Organisation of Vine and Wine (OIV) a także Międzynarodowego Zrzeszenia Enologów (International Union of Oenologists). Wszystkie zwycięskie wina będzie można posmakować podczas targów.
oprac. Małgorzata Górska