Trwa jeden z największych kongresów poświęconych rolnictwu i żywności ekologicznej w Polsce

11 czerwca w Warszawie odbywa się pierwszy Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej ECO FOOD 360, którego organizatorem jest Carrefour Polska. Celem wydarzenia jest upowszechnienie wiedzy na temat walorów żywności ekologicznej oraz promocja polskiego rolnictwa ekologicznego. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jan Krzysztof Ardanowski.


Kongres ECO FOOD 360 to wydarzenie, które w całości poświęcone jest upowszechnieniu wiedzy na temat rolnictwa i żywności ekologicznej wśród rolników konwencjonalnych, producentów i przetwórców żywności, instytucji publicznych, organizacji pozarządowych oraz konsumentów.

Lucy Long: W turystyce kulinarnej najważniejszy jest… człowiek

Wśród zaproszonych mówców znaleźli się polscy i międzynarodowi eksperci, w tym m.in. dr Flavio Paoletti z Włoch – naukowiec z Centrum Badań Żywności i Żywienia przy Radzie ds. Badań i Ekonomii Rolnictwa w Rzymie, dr Jostein Hertwig z Norwegii, zarządzający Międzynarodową Fundacją BERAS i badający wpływ rolnictwa na region Morza Bałtyckiego, futurystka trendów żywności Birthe Linddal z Danii czy prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, wybitny polski ekspert zajmujący się tematem żywności ekologicznej ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Carrefour realizując swoją globalną strategię transformacji żywieniowej pragnie zostać światowym liderem w zakresie zmiany żywienia dla wszystkich. Jednym z priorytetów naszej strategii jest upowszechnienie produktów BIO wśród konsumentów. Polski rynek żywności ekologicznej jest wciąż słabo rozwinięty i wymaga wsparcia w zakresie edukacji, ustawodawstwa, rozwoju produkcji, logistyki, promocji czy sprzedaży. Dlatego zdecydowaliśmy się na organizację Kongresu ECO FOOD 360

– mówi Christophe Rabatel, Prezes Carrefour Polska.

Christophe Rabatel, prezes Carrefour Polska

Patronat honorowy nad Kongresem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej, Jan Krzysztof Ardanowski oraz Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, prof. dr hab. Wiesław Bielawski, a patronami zostali Krajowa Rada Izb Rolniczych, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Koalicja na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności BIO w Polsce, Polska Izba Żywności Ekologicznej, Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych EKOŁAN, Ekologiczny Uniwersytet Ludowy w Grzybowie, organizacje pozarządowe: Forum Odpowiedzialnego Biznesu, Centrum UNEP-GRID Warszawa, Koalicja 17 celów oraz Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Kongres otrzymał również wsparcie patronów medialnych, magazynów: Handel Extra, Biokurier oraz Ekodostawcy, a także portali Twoje-środowisko.pl, Dozdrowia.com.pl i Dietetycy.org.pl.