Terra Madre Slow Food Festival – 2. edycja w Krakowie

Blisko 200 wystawców, ponad 30 pokazów i laboratoriów smaku, 15 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach z najlepszymi szefami kuchni, degustacje piwne i winiarskie oraz Slow Wine Bar, koncerty, spektakl teatralny, sensoryczny plac zabaw dla dzieci i edukacyjny, wielki stół wigilijny. To wszystko, by pokazać bioróżnorodność Terra Madre – Matki Ziemi! Organizatorzy Terra Madre Slow Food Festival zapraszają.

Impreza ma pełnić rolę bezpośredniego spotkania pomiędzy wsią a miastem, rolnikiem, przetwórcą, a konsumentem. Ma przedstawiać całą jesienną paletę płodów Matki Ziemi z Europy Środkowej. Będzie można je nabyć oraz poznać ich bioróżnorodność – setki odmian drzew owocowych, zapomniane odmiany ziaren i kasz, jak orkisz czy proso. Będzie też okazja, by doświadczyć, jak te tradycyjne i od stuleci związane z Polską i Środkową Europą produkty zamieniają się w rękach najlepszych szefów kuchni w wyjątkowo pyszne i zdrowe dania. Impreza również od strony kulturowej będzie prezentować bogactwo etniczne Europy Środkowej poprzez koncerty i projekcje filmowe. Nie zabraknie spotkań i dyskusji z elektryzującymi osobowościami z serca i pogranicza kulinariów.

– Chcemy, by Terra Madre Slow Food Festival był świętem „Matki Ziemi”, dlatego zapraszamy wszystkich rolników, hodowców oraz przetwórców wytwarzających dobre, czyste i sprawiedliwe produkty spożywcze. Podczas drugiej edycji szczególną uwagę poświęcimy rybom bałtyckim jak troć wędrowna czy pospolite śledzie oraz rybom słodkowodnym zarówno z Mazur, Wisły, Pojezierza Drawskiego, Dunaju czy Bodrogu. Karp z racji na bliskość Bożego Narodzenia również pojawi się w wielu odsłonach. Ponadto program Terra Madre wypełnią laboratoria smaku, warsztaty kulinarne, debaty tematyczne i pokazy, za którymi stać będą najwyższe autorytety z wielu krajów

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

– zapowiada dr Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska i pomysłodawca festiwalu.

– W mojej ocenie jest to impreza o formule do tej pory niespotykanej w tej części Europy.  W ciągu dwóch dni będziemy chcieli zebrać na terenach Centrum Kongresowego ICE Kraków najlepszych rolników, przetwórców i producentów z Europy Środkowej. W piątek i w sobotę wieczorem życie festiwalu przeniesie się do miasta, gdzie w restauracjach, barach i lokalach odbędą się tematyczne kolacje, spotkania z producentami, projekcje filmów kulinarnych i zwyczajne rozmowy pasjonatów danego tematu – dodaje.

Terra Madre – Slow Food Festival, został oficjalnie uznany przez Slow Food International, jako impreza prezentująca całe agro-kulinarne dziedzictwo Europy Środkowej. Globalna organizacja, jaką jest Slow Food (obecna w ponad 160 krajach na wszystkich kontynentach) poprzez wszystkie swoje kanały i kontakty jednocześnie zagwarantowała tej imprezie wsparcie merytoryczne, organizacyjne i promocyjne. Dlatego w Krakowie 12 i 13 grudnia pojawią się producenci i szefowie kuchni z Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Słowenii, Bułgarii, Ukrainy, Białorusi, Krajów Nadbałtyckich, Austrii, Niemiec, Armenii, Gruzji, Mołdawii i oczywiście z Włoch, kolebki Slow Foodu.

Gratka dla dzieci

Jak ważną rolę w całym naszym życiu odgrywają „smaki z dzieciństwa”, wiemy wszyscy. Od tego, jaką spuściznę smakową po naszym zabieganym, na pół wirtualnym życiu zostawimy dzieciom, zależą ich przyszłe „smaki z dzieciństwa”. Tegoroczne warsztaty dla dzieci na Festiwalu Terra Madre mają pokazać najmłodszym dobrobyt i różnorodność poszczególnych regionów Polski. Chcemy zetknąć je z czystymi, naturalnymi smakami, które narodziły się z bogactwa ziemi i pokoleniowego doświadczenia człowieka. W programie znajdą się różnorodne smakowe niespodzianki, a także warsztaty: lepienie prawdziwych rogali wielkopolskich, wyrabianie chleba czy własnoręczne tłoczenie soków i ubijanie masła w maselnicy. Chcemy też pokazać najmłodszym uczestnikom festiwalu Terra Madre wartościowe sposoby na spędzanie czasu poprzez mądrą zabawę. Czeka nas wycinanie bożonarodzeniowych bombek i pocztówek z filcu, lepienie z gliny aniołów i ślimaków, zabawy na recyklingowym, tekturowym placu zabaw, spotkanie z nie cyfrowym kinem, analogowymi rzutnikami i projektorami, mądre bajki i filmy edukacyjne.

Szansa, aby spróbować polskich win

Podczas festiwalu będzie można skosztować wielu polskich win, których degustacje prowadzić będą wybitni znawcy tematu Mariusz Kapczyński i Wojciech Bosak. Do tego dojdzie wyjątkowa winoteka „Slow Wine” z winami i producentami najlepszych włoskich win oraz drugi już Międzynarodowy Konkurs Win Świętomarcińskich. Nie zabraknie również najlepszych polskich browarów z PINTĄ, Pracownią Piwa, Amberem i Corneliusem na czele.
Organizatorzy pamiętali też o najmłodszych: podczas gdy ich opiekunowie spacerować będą po terenie, na którym odbędą się targi, ich podopieczni wezmą udział w rozlicznych grach, warsztatach i konkursach edukacyjnych. Dla dzieci, pod bacznym okiem Renaty Rusnak, przygotowywany jest specjalny, sensoryczno-smakowy plac zabaw, tak by po wejściu na teren Centrum Kongresowego ICE Kraków nie tylko rodzice mogli cieszyć się różnorodnymi doznaniami smakowymi.

Co? Gdzie? Kiedy?

11-13 grudnia 2015, Kraków z około 50 lokalami gastronomicznymi
12-13 grudnia 2015, godziny 10.00-18.00, Centrum Kongresowego ICE Kraków, ul. Marii Konopnickiej 17, Kraków
Wstęp na targi kosztuje 5 zł, dzieci do 12 roku za darmo