Targi BioStyl2016. PRO-BIO promowało dawne odmiany zbóż i produkty bezglutenowe

Nowatorskie produkty z sorgo, czerwonej soczewicy, kilku odmian pszenicy: czerwonej, płaskurki, samopszy i orkisz oraz innych surowców należących do wspomnianych kategorii promowali przedstawiciele PRO-BIO podczas XI. Międzynarodowych Targów Ekologii, Zdrowego Sposobu Odżywiania i Stylu Życia BIOSTYL w czeskiej Pradze. 

Targi odbyły się w dniach 18 – 20. 3. 2016. Na ekspozycji o powierzchni ponad 50 mkw firma zaprezentowała szerokie spektrum nowatorskich produktów z sorgo, czerwonej soczewicy, kilku odmian pszenicy: czerwonej, płaskurki, samopszy i orkiszu oraz innych surowców należących do wspomnianych kategorii. Oferowała odwiedzającym degustacje, przepisy kulinarne i porady praktyczne dotyczące gotowania. Klientów zainteresowały przede wszystkim nowe bezglutenowe mąki z sorgo, czerwonej soczewicy czy żółtego grochu.

„Jest to kolejne rozszerzenie oferty produktów bezglutenowych pochodzących z naszego ekologicznego młyna bezglutenowego. Odwiedzający byli bardzo mile zaskoczeni niekonwencjonalnymi przepisami kulinarnymi i smakami potraw przygotowanych z naszych surowców. Cieszymy się, że degustacje mazurka z sorgo, ciasteczek z czerwonej soczewicy czy dipów z żółtego grochu miały tak pozytywne opinie” mówi Joanna Navratilova z działu marketingu firmy PRO-BIO.

Znaczna część wystawy poświęcona była prezentacji tzw. zapomnianych roślin, które dawniej na terenie Europy Środkowej były powszechnie uprawiane. PRO-BIO od czterech lat bierze udział w realizacji projektu badawczego Healthy Minor Cereals, celem którego jest promowanie uprawy wspomnianych roślin i przywracanie ich do diety współczesnego człowieka. –„Zapomniane rośliny uprawiamy w naszym gospodarstwie ekologicznym znajdującym się na południowych Morawach. W ramach programu staramy się przybliżać konsumentom rodzaje i właściwości poszczególnych produktów zbożowych oraz pomóc włączać je do codziennego jadłospisu. Oryginalne, niemodyfikowane genetycznie rośliny, w tym pszenica: orkisz, płaskurka, samopsza, owies i żyto mają swoje miejsce w naszej diecie i przynoszą ogromne korzyści dla ludzkiego organizmu” wyjaśnia Joanna Navrátilová.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przykładem wykorzystania zapomnianych roślin są nowe mieszanki do wypieku chleba BIOLINIE, które firma PRO-BIO opracowała według własnych receptur. Oprócz nich wśród produktów opatrzonych znakiem BIOLINIE można znaleźć półprodukty do przygotowania gryczanego piernika i makowca, zupy i naleśników oraz risotto.

Bioslavnosti już w lipcu!

Następnym ważnym wydarzeniem organizowanym przez firmę PRO-BIO na terenie Starego Miasta pod Sněžníkem będą BIOSLAVNOSTI odbywające się 09. 07. 2016. Motto tegorocznej jedenastej edycji brzmi „Chleb i wino”.