Szwedzi i Brytyjczycy coraz częściej sięgają po żywność ekologiczną

O 30% zwiększył się szwedzki rynek bio żywności w pierwszej połowie 2014 roku. Po latach zastoju sytuacja poprawia się także na Wyspach Brytyjskich.

 

Szwedzi kupują co raz więcej w sieciach

Z 30% wzrostu w pierwszej połowie 2014 roku Szwedzki rynek rozwija się dynamicznie. Niektóre sieci sklepów jak ICA (52% wzrostu), Coop (37% wzrostu) i Axfood (44% wzrostu sprzedaży żywności ekologicznej) osiągnęły wyniki lepsze niż te ogólne 30%. Wzrost rynku o 13% odnotował Ekoweb. W całości te dane to ekwiwalent sprzedaży na poziomie 1,3 miliarda euro w 2013 roku.

Konsumenci na Wyspach ożywili się

W Wielkiej Brytanii rynek żywności ekologicznej w 2013 roku zanotował stabilny wzrost. Nastąpiło to po raz pierwszy od początku kryzysu finansowego sześć lat temu.
Wzrost na poziomie 2,8% ogłosiło w swoim corocznym raporcie (Organic Market Report 2014) na podstawie szczegółowych danych stowarzyszenie Soil Association. Obroty całej branzy ekologicznej w zeszłym roku wyniosły 2,18 miliarda euro.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Ten pozytywny wzrost przypisuje się takim czynnikom, jak:
– niezależna sieć sprzedaży
– schemat bezpośrednich zamówień
– działanie niezależnych platform sprzedaży w internecie
– istnienie sklepików przy farmach
– duża ilość wyspecjalizowanych sklepów z żywnością ekologiczną
– cotygodniowe rynki żywności, targi

Reprezentację producentów, handlowców i przetwórców ze Szwecji i Wielkiej Brytanii będzie można poznać w lutym na największych na świecie targach BioFach.

Przeczytaj informacje z innych europejskich rynków w dziale HANDEL

Kolejna edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej BioFach:
CO:  BioFach Trade Fair for Organic Food
GDZIE: w Norymberdze (Exhibition Centre Nuremberg)
KIEDY: od 11 do 14 lutego 2015 roku

Brak postów do wyświetlenia