Sandomierz zaprasza na Festiwal “Chleb Wino Ser”


W dniach 22-23 czerwca w Sandomierzu odbywać się będzie Festiwal “Chleb Wino Ser”, na którym królować będą polskie produkty naturalne, rodzima kuchnia i tradycja. Wydarzenie poprzedzi Dzień Partnerów Festiwalu.


Sandomierz od dłuższego czasu kojarzy się z dobrym jedzeniem, winem i owocami, bo
przecież okolica słynie z wielkich sadów owocowych, a niezaprzeczalne walory turystyczne ściągają tu całe rodziny.

Termin Festiwalu przypada na długi weekend z Bożym Ciałem i początek wakacji, można się więc spodziewać szczególnej frekwencji.


Na sandomierskim Rynku będzie sporo atrakcji zarówno dla zwiedzających i wystawców – pokazy, degustacje, animacje oraz Festiwalowa Kawiarenka, w której odbywać się będą spotkania i prezentacje gości specjalnych. Będzie sporo pokazów: pieczenia chleba, robienia pierogów, pokazów kulinarnych i prawdziwie spektakularne show gotowania, takich z ogniem, dymem, azotem, gdzie swój kunszt pokażą wspaniali, słynni kucharze.

Sandomierz, winnice, weekend. Czemu nie…

Festiwal “Chleb Wino Ser” – co w programie?

Festiwal “Chleb Wino Ser” to impreza szczególnie lubiana przez Miasto Sandomierz, jego włodarzy i mieszkańców. W organizację wydarzenia włączają się takie lokalne instytucje jak Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy, Lokalna Organizacja Turystyczna, Sandomierskie Centrum Kultury, muzealnicy, tutejsi artyści i pasjonaci.

Dzień Partnerów poprzedzi Festiwal

W dniu kiedy dopiero miasteczko festiwalowe będzie się dopiero budować, sandomierskim Rynkiem zawładną firmy, które swoim zaangażowaniem wspierają Festiwal. Rozstawią swoje namioty, pokażą jak smakują ich unikatowe wyroby, opowiedzą i często zdradzą trochę tajników ich wytwarzania. Pokażą jak niecodziennie można podejść do zdawałoby się zwykłych produktów. No bo kogo nie zaciekawią lody o serowych smakach, połączeniach wędlin z cytrynowymi konfiturami, muffinki nadziewane serem…

Dzieci będą się bawić w komponowanie kanapek, a dorośli spróbują jak łączy się kawa i ser. Dla przyjezdnych i mieszkańców Sandomierza kucharze przygotują Wielki Poczęstunek – będzie to makaronowe danie z serowym sosem.

Wieczorem natomiast odbędzie się spektakularny pokaz kulinarny na sześciu kucharzy, dwóch dyrygentów i jednego spikera (zdradzimy, że będzie nim Maciej Orłoś).


Kolacja na Zamku

Polska Inicjatywa Kulinarna to grupa zapaleńców, którzy kochają gotować, jeść i dzielić się swoją pasją. Oni to właśnie przygotują niesamowitą kolację inspirowaną trzema składnikami, które stanowią emblemat imprezy. Dania z chlebem i serem w odsłonach zaskakujących i smacznych, a uświetnione winem, ciekawym piwem, nalewką. Roli szefa gotujących szefów podjął się Adam Chrząstowski, jeden z najwybitniejszych kucharzy, który podczas Polskiej Prezydencji w Unii Europejskiej w 2011 roku piastował prestiżową funkcję  głównego konsultanta kulinarnego. Gotował wtedy dla premierów i prezydentów wszystkich państw europejskich. W tym roku współpracuje z Krakowem – Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2019.

Wakacyjny numer Biokuriera – o czym przeczytacie?

Warsztaty degustacyjne

Niewielkie grupy, profesjonalni prowadzący, pasjonaci i nietuzinkowe połączenia, bo takie zawsze były te degustacje. Jak dobrać kawę do sera, a jaki ser do kawy? Jak ją parzyć?

Na cykl degustacji składa się kilka tematów, a właściwie ich swoisty miks, więc można spodziewać się chleba, piwa, win, serów i kto wie czego jeszcze.


Sandomierscy winiarze, przedstawią swoją ideę dążenia do jak najwyższej jakości. Jak się to robi i jakimi środkami się to osiąga? Łukasz Ostrowski z Winicjatywy połączy regionalne sery z winami z najbliższej okolicy.

Dr Józef Sadkiewicz opowie o istocie fermentacji na przykładzie wina, chleba czy napojów. Dowiemy się, jaki duch przenika te produkty, jak stara jest idea fermentacji i co ona daje organizmowi.

Warsztaty degustacyjne odbywać się będą w sali obrad sandomierskiego Ratusza. Wstęp płatny.

Kawiarenka

Na czas Festiwalu powstaje Kawiarenka. Będzie w centrum Rynku, ale jednak trochę na uboczu, na tyle, żeby można było w niej odpocząć i coś zjeść w zupełnym spokoju.
Ważne jednak, aby śledzić co oprócz jedzenia będzie w Kawiarence. Otóż będą tam spotkania autorów książek kulinarnych, swoiste krótkie popularyzatorskie wykłady i wywiady. Swoją obecność zapowiedzieli m.in prof. Jarosław Dumanowski, historyk jedzenia i kulinariów oraz dr Józef Sadkiewicz, wspaniały badacz ziarna, mąki i chlebów.

Swoje premiery będą miały książki kulinarne. Wstęp wolny.

Konkursy

W trakcie Festiwalu rozstrzygnięty będzie konkurs dla serowarów na najlepszy ser – “7 Serów Głównych”.

Kapituła konkursu składa się z tych, którym walory sera są szczególnie bliskie nie tylko ze względu na smak, lecz również są istotnym elementem ich pracy:

  • Gieno Mientkiewicz – rzecznik i promotor polskich serów zagrodowych (przewodniczący),
  • Agata Wojda – szefowa kuchni i felietonistka,
  • Adam Chrząstowski – szef kuchni i konsultant kulinarny,
  • Łukasz Klesyk – krytyk kulinarny, felietonista, autor książek, znawca alkoholi,
  • Edward Bajko – prezes Spółdzielni Mleczarskiej Spomlek.

Sery będą oceniane w siedmiu kategoriach. Wyniki podane zostaną w niedzielę o g. 16:00 na zakończenie Festiwalu.

Konkurs “Jedzenie od serca”

Festiwal zawiera w swojej nazwie trzy arcysmaczne produkty, ale w trakcie imprezy będzie można posmakować wielu innych smakołyków.

Jury oceniać będzie starania na polu cudownych smaków, wyjątkowych receptur, poszanowania tradycji czy umiejętność odnalezienia śladów dawnego życia. Oceną serów, chlebów i każdego innego jedzenia jak najbardziej emocjonalną, nieobiektywną, jednak
wrażliwą i czułą, zajmą się jurorzy którzy na co dzień nie zajmują się branżą żywności.

Jurorzy przyznają trzy wyróżnienia w kategoriach: ser, chleb i trzecie dowolne, które ich zachwyci. Ewenementem tego konkursu będzie to, że do trzeciej kategorii sami będą musieli sobie przynieść produkty. Jeśli ich coś zachwyci, muszą sami kupić próbkę i przekonać jury do swojego wyboru.

W skład tego jury wejdą artyści, V.I.P., dziennikarze …i co roku jego skład będzie się konstytuował na nowo. Nad porządkiem obrad i głosowania czuwać będzie Bartosz Wilczyński, doświadczony promotor polskiego jedzenia.

Laur dobrego smaku

LOT PZS podczas organizowanego festiwalu „Chleb Wino Ser” w Sandomierzu uhonoruje kulinarny produkt lokalny z okolic Sandomierza, który w sposób znaczący wpłynie na poszerzenie i uatrakcyjnienie oferty kulinarnej regionu, a tym samym wpłynie na wzbogacenie oferty turystycznej.

Produkt kulinarny wykonany z lokalnych produktów, smaczny i zdrowy, który otrzyma „Laur dobrego smaku” – Sandomierskie 2019 r. będzie promowany przez Lokalną Organizację Turystyczną „Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej” i polecany w lokalnych restauracjach, hotelach, gospodarstwach agroturystycznych.