Ruszył największy polski market ekologiczny – 500m2 i 3000 produktów

500m2, 3000 m2 powierzchni, ekologiczne bistro- w Warszawie działa już pierwszy polski market ekologiczny.

Aleja Jana Pawła II, nowoczesny biurowiec Q22 – to właśnie tam Organic Farma Zdrowia zdecydowała się wystartować z nowym konceptem.

Świeża, ekologiczna żywnośc w centrum uwagi

Uroczyste otwarcie odbyło się 8 listopada. Prezes sieci, Sławomir Chłoń, podkreślał, że istotną rolę w ofercie marketu odgrywają produkty świeże.

Chcemy pokazać że w jakości ekologicznej można u nas kupić wszystko. Kategoria produktów świeżych, zwłaszcza na rynku ekologicznym, jest bardzo trudna, ale wierzymy, że warto to robić. Obecnie produkty świeże generują 60% naszego obrotu.

Większość oferty marketu stanowią certyfikowane produkty ekologiczne, ale w niektórych kategoriach dostępne są również towary konwencjonalne. Aby ułatwić konsumentom rozróżnienie obu grup wprowadzone zostały dwa kolory cenówek: zielona dla żywności ekologicznej i niebieska dla produktów konwencjonalnych.

W markecie znajdziemy 3000 produktów a wśród nich: owoce, warzywa, jaja, nabiał, pieczywo, mięśo, wędliny, przetwory warzywno – owocowe, napoje, słodycze, miody, herbaty. Wkrótce także pojawią się ekologiczne wina.

Bistro w 100% BIO

Na miejscu wypiekane jest ekologiczne pieczywo, działa także bistro, które całą ofertę opiera o składniki ekologiczne. W jego ofercie znajdziemy zdrowe miski „Happy Bowls”, których głównymi składnikami są kasze, warzywa, owoce, mięso i inne dodatki. Nie brakuje także koktajli, szejków i jogurtów.

Uruchomienie pierwszego marketu ekologicznego tej skali i jakości to przełom dla naszego rynku ekologicznego. Polacy domagają się coraz szerszej certyfikowanej ekologicznej oferty produktowej, tak jak mieszkańcy Włoch czy Niemiec. Widzą pozytywny wpływ takiej żywności na funkcjonowanie człowieka i środowiska. Będziemy więc otwierać kolejne duże markety w dużych miastach

W przyszłym roku market ekologiczny o pow. 1000m2 w Konstancinie

zapowiada Sławomir Chłoń. Kolejne otwarcie planowane jest na koniec lata 2018 r. W Konstancinie ma powstać market ekologiczny o powierzchni 1000m2.

Tymczasem konkurencja nie śpi. 25 listopada na rynek żywności ekologicznej wchodzi rodzina Świtalskich (twórcy wielu sieci detalicznych) – w poznaniu planowana jest inauguracja BioMarketu. Sklep również ma liczyć ok. 500 m2.