Pierwszy tegoroczny numer Biokuriera już za tydzień

 

W przyszłym tygodniu rozpoczynamy wysyłkę pierwszego tegorocznego numeru Biokuriera. Przeczytacie o zaletach fermentacji i kiszenia, superfoodach, orkiszu, makaronach bezglutenowych, matchy, kosmetykach naturalnych, dobrych tłuszczach i biohotelach. Nie brakuje nowości z BIOświata i zestawienia tegorocznych imprez targowych. 

Szlachetna fermentacja

Przypadek niejednokrotnie odegrał istotną rolę w rozwoju kulinariów. To właśnie jemu zawdzięczamy także procesy związane z fermentacją.

Trudno rozstrzygnąć, kto, gdzie i kiedy dostrzegł ją jako pierwszy. Z pewnością jednak obserwacja naturalnych procesów pozwoliła ludziom na ich naśladowanie i wykorzystywanie do własnych potrzeb

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Oprócz tekstu w numerze także opinie eksperckie i przepisy na kiszone buraki, kapustę oraz ocet jabłkowy.

Makarony bezglutenowe. Rodzaje i zastosowanie

Osób, które ze swojej diety wyeliminowały gluten, jest coraz więcej. Nic zatem dziwnego, że produktów bezglutenowych przybywa. Są wśród nich również makarony. Szeroki wybór może zaskoczyć!

5 faktów o… orkiszu

Orkisz to jedna z najstarszych odmian pszenicy, której początki użytkowania przez człowieka sięgają czasu epoki kamiennej. Jego pochodzenie jest zagadką, z którą wciąż borykają się doświadczeni badacze z zakresu botaniki. Źródła historyczne opisują orkisz jako pokarm nadający siłę i dobrą kondycję – żywiło się nim wojsko oraz gladiatorzy, walczący na arenach. Wiadomo, że orkisz przez długi czas był najczęściej spożywanym zbożem w Europie Centralnej.

W numerze także przepisy na: Gołąbki wegetariańskie z kaszą orkiszową i grzybami, Knysze orkiszowe z nadzieniem cebulowo-ziemniaczano-buraczanym, Kernotto orkiszowe z tajską inspiracją, Pudding z kernotto orkiszowego

Matcha – japoński zielony skarb

Wygląda niepozornie. Ot, intensywnie sproszkowane liście zielonej herbaty o bajecznym wręcz zabarwieniu. Tymczasem świat oszalał na punkcie matchy. Czy to faktycznie najzdrowsza zielona herbata na świecie?

Jak zastąpić pszenicę i gluten w diecie?

Pszenica, a przede wszystkim znajdujący się w niej gluten, zaliczają się do wielkiej ósemki alergenów. Wyeliminowanie ich z diety alergika nie jest łatwe, zwłaszcza gdy na co dzień odżywiamy się tradycyjnie. Wiele osób sięga wówczas po proste i gotowe rozwiązania, często zapominając o jakości i wartości takich produktów. Pamiętajmy, aby sięgając po produkty bezglutenowe dokładnie przeczytać ich skład, zanim na stałe zagoszczą w naszej kuchni.

8000 zdrowych kalorii dziennie. Jak robią to zawodowi kolarze?

Dieta 8000 kalorii. To nie jakaś nowa moda i medialne szaleństwo, ale… codzienność zawodowych kolarzy jadących w jednym z licznych wieloetapowych wyścigów, w których każdego dnia przejeżdża się po 200 km ze średnią często przewyższającą 40 km/h i przewyższeniami rzędu kilku tysięcy metrów.

Biohotel? Czemu nie!

Przeglądając oferty wypoczynku często czytamy i widzimy zapewnienia o jedynej i niepowtarzalnej możliwości relaksu w ekologicznym miejscu. Nie zawsze reklama pokrywa się z rzeczywistością. W tym jednak przypadku można z pełną odpowiedzialnością stwierdzić – tak, to jest rzeczywiście oferta na 100 % spełniająca wymogi ekologiczne. Zobaczcie jak działa sieć Biohotels

Zamów Biokurier dla Twojego ekosklepu | Skorzystaj z prenumeraty indywidualnej

Brak postów do wyświetlenia