“Miodowe” Ekoforum w trakcie targów Eko Gala 2013

W trakcie targów Eko Gala (najbliższy weekend) Dolina Ekologicznej Żywności organizuje dla „EkoForum” . Tegoroczny temat to: miód i produkty pszczele.

W dniach 24 – 26 maja 2013 (od piątku do niedzieli) w rzeszowskiej Hali „Podpromie” (ul. Podpromie 10) odbędą się Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych „Ekogala”.  Jednym z wystawców będzie Dolina Ekologicznej Żywności, która w trakcie imprezy organizuje dla zwiedzających specjalne „EkoForum” związane z tematem przewodnim Targów (miód i produkty pszczele).

 Na pierwszy dzień Targów Dolina zaplanowała seminarium skierowane do uczniów szkół podstawowych klas I – IV, na którym zaprezentuje pracę pszczelarza w praktyce. Będzie także okazja do degustacji potraw, przygotowanych z produktów ekologicznych. W ostatnim dniu, ekspert z Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum, prof. dr hab. Ryszard Czarnecki, wygłosi przemówienie na temat użyteczności produktów pszczelich w żywieniu i leczeniu. Pod sam koniec imprezy  będzie można także obejrzeć  pokaz wypiekania chleba.

Program „EkoForum” Doliny Ekologicznej Żywności, organizowanego w trakcie Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych w Rzeszowie, przestawia się następująco:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Piątek – 24.05.2013 r.
10.00  Rozpoczęcie Targów
10.00 – 12.00  Seminarium dla uczniów szkół podstawowych klas I – IV pt. „Skąd się biorą ekologiczne miody” – Jerzy Bańkowski
10.30 – 10.45 Informacja o działalności klastra Dolina Ekologicznej Żywności – Teresa Borzęcka
„Praca pszczelarza w praktyce”- pokaz odzieży ochronnej, narzędzi i urządzeń oraz miodów i innych produktów pszczelich w różnych fazach ich powstawania – Marek Barzyk
11.15 – 12.00 Degustacja potraw przygotowanych z produktów ekologicznych oraz pokaz przygotowywania przekąsek ekologicznych – uczniowie z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie

Sobota – 25.05.2013 r.
9.00 – 15.00  Panel edukacyjny dla pszczelarzy i zaproszonych gości – Marek Barzyk

Niedziela – 26.05.2013 r.
10.00 -11.30 „Produkty pszczele w żywieniu i leczeniu” – prof. dr hab. Ryszard Czarnecki, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
14.00  Pokaz wypiekania chleba – Marian Wójtowicz
16.00  Oficjalne zakończenie Targów

Tegoroczna „Ekogala” będzie już siódmą edycją imprezy, która skupia certyfikowanych producentów oraz przedstawicieli polskich i zagranicznych przedsiębiorstw, a także wszystkich zainteresowanych ekologią oraz produktami ekologicznymi. Współorganizatorem wydarzenia jest Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego,  jeden z klastrowiczów Doliny Ekologicznej Żywności.

Szukasz informacji o eko targach, sprawdź dział: TARGI, KONFERENCJE

Brak postów do wyświetlenia