Teraz czytasz...
Kolejne spotkanie edukacyjne w ramach projektu „Tyskie Przedszkolaki Jedzą Eko-Warzywa i Owoce” za nami
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Kolejne spotkanie edukacyjne w ramach projektu „Tyskie Przedszkolaki Jedzą Eko-Warzywa i Owoce” za nami

5 maja w sali sesyjnej Urzędu Miasta w Tychach odbyło się spotkanie edukacyjne w ramach projektu „Tyskie Przedszkolaki Jedzą Eko-Warzywa i Owoce”. Gościem specjalnym była Julita Bator, autorka książki „Zamień chemię na jedzenie”.

To już drugie spotkanie zorganizowane przez fundację jemyeko.pl. I tym razem sala sesyjna była pełna – na prelekcję przybyły reprezentacje 15 tyskich placówek oświatowych (przedszkoli i szkół). Nie zabrakło również pracowników Wydziału Spraw Społecznych i Zdrowia Urzędu Miasta Tychy i Sekcji Oświaty Zdrowotnej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Tychach. W spotkaniu uczesniczyły również osoby prywatne, przede wszystkim rodzice dzieci w wieku przedszkolnym.

Podczas spotkania przedstawicielki fundacji jemyeko.pl zapowiedziały, że trwają intensywne prace nad uruchomieniem kuchni, która będzie obsługiwała nowo powstały zespół szkolno-przedszkolny, do którego docelowo będzie mogło uczęszczać ponad 600 dzieci, w tym 225 przedszkolaków. Ma to być kuchnia wzorcowa, która będzie bezpłatnie udostępniać jadłospisy i receptury dań dla dzieci przygotowane na bazie naturalnych, nieprzetworzonych przemysłowo surowców. W planach fundacji jest również rozpoczęcie działalności szkoleniowej. Organizatorzy zapowiedzieli ponadto, że projekt „Tyskie Przedszkolaki Jedzą Eko-Warzywa i Owoce” nadal będzie kontynuowany, czego wyrazem będą kolejne spotkania edukacyjne. Kolejne mamy nadzieję zapowiedzieć już po wakacjach, kiedy to w planach jest emisja filmu „Cały ten cukier”.

Julita Bator podpowiada, jak zamienić chemię na jedzenie!

Julita Bator, której książka cieszy się dużym uznaniem i popularnością, opowiedziała o tym, co to znaczy zdrowo się odżywiać. Na podstawie własnych doświadczeń wskazała, czym się kierować, kupując żywność, i jak odróżnić tę ekologiczną od modyfikowanejJakich produktów należy unikaća jakie powinny znaleźć się w codziennej diecie całej rodzinyJak przekonać dziecko do jedzenia warzyw i owoców? Na te i inne pytania odpowiedź można było usłyszeć na spotkaniu w tyskim magistracie.

Serwowany w czasie przerw poczęstunek przygotowała wegańska restauracjaKolorowy Talerz” oraz „SportART”, jedno z przedszkoli biorących udział w projekcie.

Zobacz także

złote medale natura food

Parterami spotkania byli: Miasto Tychy, Master Odpady i Energia Sp. z o.o., Przetwórnia owoców „Sad Danków” Agata i Dawid Piechota, „Czar Natury” Andrzej Czarnecki, „Owocowe Smaki” Sp. z o.o., restauracja „Kolorowy Talerz”, Niepubliczne Przedszkole Artystyczno-Sportowe „SportArt”. Patronat medialny: Biokurier.pl.

oprac. Agnieszka Gotówka

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.