Festiwal Smaku 2013 – relacja

blank

Zabytkowy budynek młyna, polana wzbogacona gdzieniegdzie przez drzewa i niewielki strumień a do tego wyjątkowa, smakowita, aromatyczna żywność –  Festiwal Smaku zawsze był i nadal jest imprezą wyjątkową. W trakcie weekendu przyciągnął tysiące odwiedzających. Nic dziwnego bo można było posmakować i zakupić różnego rodzaju specjały: chleby, sery, nalewki, miody, przetwory, wędliny…

Co przykuło moją uwagę podczas tegorocznej wizyty?

Zapominany cydr powróci?

ydry nazywane też „jabłecznikami” coraz śmielej podbijają gusta polskich konsumentów. Trzeba tu uściślić, że mimo iż na wiele lat niemal doszczętnie zniknęły z polskiego menu, nie oznacza to, że ich wyrób w kraju nad Wisłą nie ma bogatych tradycji. Na szczęście jej kontynuatorów przybywa. Podczas festiwalu posmakowałem odrobiny  znakomitego cydru przygotowanego przez Agnieszkę Zamojską, znaną przede wszystkim z orzeźwiającego podpiwka.

blank

Do domu zakupiłem ekologiczny cydr, który w gustownej butelce oferowała Tłocznia Maurera – pionierzy w dziedzinie tradycyjnych alkoholi (w tym śliwowicy) z eko certyfikatem (butelka, 330ml – 10 zł). Do tematu cydru na biokurierowych łamach wrócimy z pewnością!

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Sery, sery, sery…

Najdłuższy postój to aleja serowa. Tutaj swoimi smakołykami kusiły Wiżajny, sery z Kaszub, podkarpacka „Figa”, czy sery Łomnickie (wypróbujemy ritę oraz kozi serek i podzielimy się wrażeniami w innym miejscu) czy wreszcie Marek Grądzki, u którego zakupiłem serek Encantado czyli zawinięty w liście winogron serek z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii – smak i aromat wyborne, to już informacja sprawdzona na własnym…podniebieniu. 😉 Na stosiku Ranczo Frontiera bardzo szybko zabrakło dżersejowego blue, który zdobył Grand Prix, ale ponieważ inne oferowane tutaj sery nie odbiegają od niego za wiele, sięgnąłem po Dżersejan (który polecany jest do wina i w postaci tartej) i nie żałuję.

blank
blank
blank

Na serowej alei nie mogło zabraknąć również Gienia Mientkiewicza wraz z zespołem Serów Polskich, firmy na co dzień proponującej konsumentom całą gamę zagrodowych specjałów (m.in. za pośrednictwem Internetu oraz na warszawskich Koszykach).

Konfitura…orzechowa!

Na stoisku Kujawsko – Pomorskiego Stowarzyszenia Rolników Ekologicznych Ekołan sięgnąć można było po produkty zbożowe z Wytwórni Makaronu BIO oraz produktów z od Bio Raju, ale swoje delikatesy proponowali tutaj również Grażyna i Marek Gawineccy (ich cykata swojego czasu zdobyła festiwalowe Grand Prix). Tym razem poczęstowali mnie innym specjałem. Konfiturą z zielonych orzechów (zrywanych „przed św. Janem”, czyli przed 24 czerwca)przyrządzonym według przepisu z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

blank

Różane przysmaki

Apetyt na konfitury z róży wzbudził swoim poniedziałkowym wpisem na blogu naTemat.pl profesor Jarosław Dumanowski. Z takimi smakami spotkać się można nieczęsto, ja miałem okazję tylko kilka razy, próbując przetworów przygotowywanych przez panią Grażynę Gawinecką. Na tegorocznym Festiwalu Smaku szeroką paletę różanych przetworów (m.in. syrop z płatków i owoców i dżemy) odnaleźć można było m.in. na stoisku gospodarstwa ekologicznego państwa Jaszczurowskich  z Dobic (woj. Zachodniopomorskie). Wracając zaś do nalewek, polecam przepis na nalewkę różaną (z płatków), który p. Grażyna Gawinecka udostępniła nam podczas przygotowywania książki „Atlas nalewek” .

blank

3 znaki smaku – Pokazy kulinarne

Szereg pokazów kulinarnych i degustacji przeprowadzili kucharze (m.in. Jean Bos i Grzegorz Łapanowski) w strefie „opanowanej” przez kampanię promocyjną „3 znaki smaku”. Cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem. Nic dziwnego bo potrawy były przednie.

blank

Są konkursy, są zwycięzcy

Jak co roku przy okazji Festiwalu rozstrzyganych jest szereg konkursów, m.in. Grand Prix Festiwalu Smaku, Smak Roku, Źródło Zmian. Więcej o wynikach tutaj:

Krótko podsumowując: dopisała pogoda, dopisały smaki…  Już teraz warto zanotować sobie datę przyszłorocznego festiwalu: 23-24 sierpnia 2014. Oczywiście w Grucznie.

Zobacz więcej zdjęć na naszym profilu facebook!

Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia