Czy ekologiczne whisky, koniak albo rum podbiją rynek?

Niewykluczone, że ekologiczny spirytus i ekologiczne likiery mają podobną szansę wywalczenia sobie takiego miejsca na rynku, jakie przez ostatnie 20 lat zdobyły wina ekologiczne – prognozują dziennikarze serwisu Ecology & Farming.

W 2010 roku było już 217 tysięcy 634 hektarów winnic uprawianych ekologicznie. 75% winogron użyto do produkcji wina, resztę przetworzono na rodzynki lub sprzedano jako świeże. Potencjał ekologicznego wina już dawno dostrzeżono poza specjalistycznymi sklepami. Szansę rozwoju tego segmentu widzą też wielkie sieci marketów. W 2009, kryzysowym, roku konsumpcja wina z eko certyfikatami wzrosła nawet o 3,7% (wina konwencjonalne odnotowały wzrost sprzedaży zaledwie o 2%).

Sytuacja na rynku ekologicznych napojów alkoholowych

Rynek destylatów ekologicznych jest wciąż nowy i bardzo mały. Nie jest szczególnie zorganizowany czy rozwinięty. Ta nisza dopiero się tworzy. Wytwórcy sprzedają bezpośrednio do wyspecjalizowanych sklepów lub wprost w swoim sklepiku bądź przez Internet. Barierą rozwoju rynku jest konieczność zdobywania zezwoleń i licencji związanych ze sprzedażą alkoholu. Małe sklepy i  markety ekologiczne raczej nie dostrzegą szansy w tych produktach, bo obrót nimi jest zbyt niski, to zniechęca.

Siła bezpośredniej sprzedaży

Dobrym kanałem zbytu dla omawianych produktów mogłyby być wyspecjalizowane sklepy online podobne do brytyjskiego Vinceremos  czy niemieckiego Heb-ra. Polskim rodzynkiem może być tutaj wyspecjalizowany w ekologicznym piwie e-sklep biopiwo.pl, który w ofercie posiada trunki z 6 browarów ekologiczny z Bawarii. Rzemieślnicza destylarnia – pomysł na biznes?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Ciekawym przykładem jest także nowojorska rodzina Kashrovian z Armenii, która z hobby (produkcja ekologicznej wódki na małą skalę) uczyniła całkiem dochodowy biznes, rzemieślniczą destylarnię. W ofercie znajdziemy: absynt, rum, likiery, tequilę, whisky, wódkę i gin.

Eko alkohol na targach?

Inne, warte według dziennikarzy Ecology & Farming, formy promocji ekologicznego alkoholu to zrzeszanie się i pokazywanie na targach typu BioFach, Salone del Gusto czy Natural Products Week. W 2012 roku na Targach Biofach w Norymberdze dostępne były tylko: ekologiczny gin i tequila, ale to ma szansę się zmienić.

Ekologiczne alkohole w Polsce

W Polsce pionierem jeżeli chodzi o ekologiczne alkohole jest Manufaktura Maurera. W ofercie małopolskiego zakładu znajdziemy śliwowicę oraz 12 innych eko destylatów: aroniowicę, borówkowicę, brzoskwiniowicę, okowitę z jabłek „Cesarz Wilhelm” (dawna odmiana jabłoni), czereśniowicę, okowitę z jabłek Golden Delicious, gruszkowicę, jabłkowicę, malinowicę, porzeczkowicę, śliwowicę, wiśniowicę i okowitę z gruszek odmiany Williams. U Maurera dostaniemy także ekologiczny cydr.

Od kilku lat dużą popularnością cieszy się aroniowe wino Aronica, które już kilkakrotnie zdobyło nagordy na różnego rodzaju wydarzeniach branżowych. Produkowane przez firmę Jantoń wino dostępne jest m.in. w Makro.

Ekologiczna wódka w Polsce jak na razie dostępna jest tylko… z importu. Trochę wstyd… Na targach World Food w Warszawie odwiedziliśmy stoisko przedstawiciela ukraińskiej marki Khortytsa, która planuje zwiększyć dostępność swoich trunków nad Wisłą. Więcej w informacji: Ukraińska wódka z ekologicznym certyfikatem dostępna na polskim rynku

 

Małgorzata Górska, Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia