Czego spodziewać się po Natura Food 2017. Rozmowa Biokuriera z Agatą Szczepaniak

blank

Natura Food i BeECO, czyli duet największych polskich targów poświęconych żywności ekologicznej i zdrowemu stylowi życia zaplanowano na weekend 7-9 października 2016. Rozmawiamy z Agatą Szczepaniak, która koordynuje proces przygototywania tej imprezy. Jakie wydarzenia pojawią się w programie? Które tematy będą przewodzić targowym szkoleniom i kongresom? Zapraszamy do lektury

Dlaczego warto przyjechać do Łodzi na NATURA FOOD i beECO?

NATURA FOOD i beECO to impreza o ugruntowanej pozycji, na którą branża czeka się z niecierpliwością. Co roku obecni są liczni stali wystawcy – znani już dobrze naszym odwiedzającym, jak również pojawiają się nowe firmy oferując szeroką gamę ciekawych produktów i rozwiązań, które dopiero co pojawiły się na rynku. Każdy odwiedzający Targi, który związany jest zawodowo z branżą biożywności i produktami ekologicznymi lub też odwiedza wydarzenie jako miłośnik i propagator zdrowego stylu życia, z całą pewnością znajdzie coś dla siebie. Dzięki bogatej ofercie prezentowanej przez blisko 350 wystawców oraz prezentacji najnowszych trendów rozwoju rolnictwa ekologicznego impreza NATURA FOOD i beECO podąża za międzynarodowymi trendami i jest najbardziej rozpoznawalną imprezą w Polsce i w Europie Środkowo-Wschodniej.

Jak podsumowałabyś ostatnią edycję targów?

Liczby mówią same za siebie. Poprzednia edycja okazała się rekordową pod względem wystawców: blisko 350 firm z Polski, Czech, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Litwy, Austrii, Szwecji czy Ukrainy, ale również pod względem liczby odwiedzających – 12 tysięcy osób. Myślę, że tak dobry wynik został osiągnięty poprzez dzięki różnorodnej ofercie wystawienniczej, jak również poprzez organizację interesujący wydarzeń towarzyszących przygotowanych z myślą o przedstawicielach branży oraz świadomych i wymagających koneserach stylu eko. Niewątpliwie dużym zainteresowaniem cieszyły się wydarzenia branżowe czyli: Akademia Biokuriera (już wkrótce więcej informacji o kolejnej edycji, która odbędzie się w 8 października 2016) , BIObiznes Forum oraz II Forum EKObranży. Wszystkie spotkania okazały się ogromnym sukcesem, co znalazło swoje odzwierciedlenie zarówno w liczbie uczestników, jak i bardzo pozytywnych opiniach dotyczących wysokiego poziomu merytorycznego tych inicjatyw. Na tak pochlebną opinię miały również wpływ wykłady i szkolenia prowadzone przez naszych wystawców, m.in.: Szczyptę Świata, Vegetalię czy Joy Food, a także pokazy kulinarne oraz szkolenia dla basistów przygotowane przez Stowarzyszenie Miłośników Kawy.

Jakie są Według Was najważniejsze trendy na rynku eko, w jaki sposób targi starają się na nie reagować?

Staramy się podążać za trendami na rynku eko zarówno w prezentacji ekologicznych produktów żywnościowych, jak i produktów codziennego użytku.
Mówi się, że imprezy targowe są zwierciadłem tego co się dzieje w branży. I tutaj zarówno targi BioFach w Niemczech (najbardziej rozpoznawalna impreza w Europie) jak i nasza NATURA FOOD tylko potwierdzają, że branża żywności ekologicznej ma się dobrze, a w przypadku Polski jest jednym z najszybciej rozwijających się rynków. Najważniejsze trendy rynku eko, widoczne w prezentowanych przez wystawców produktach to: produkty free from, bezglutenowe, vege, fit, superfoods, a także ekologiczne linie produktów dla dzieci.
Naszym celem jest również zaproszenie do współpracy firm, które mogą pokazać aktualne rozwiązania w zakresie produktów wytwarzanych z materiałów przyjaznych środowisku. Dużym zainteresowaniem cieszą się kosmetyki naturalne i opakowania biodegradowalne. Zauważam, że z roku na rok rośnie świadomość konsumentów, którzy coraz chętniej sięgają po produkty ekologiczne i chcą dbać o środowisko. Cieszy mnie również fakt, że te osoby coraz częściej wytwarzają własne produkty w domowym zaciszu, a inspirację czerpią odwiedzając Targi NATURA FOOD i beECO.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

blank

Ilu wystawców i odwiedzających się spodziewacie?

To trudne pytanie. Liczymy, że powtórzymy sukces z zeszłego roku, a widząc że na rynku, właściwie z miesiąca na miesiąc, pojawiają się nowi producenci czy dystrybutorzy certyfikowanych produktów możemy spodziewać się wzrostu liczby zainteresowanych. Również jeśli chodzi o odwiedzających, będziemy starali się dotrzeć z informacją do jak najszerszego grona miłośników i przedstawicieli branży aby nie przegapili jedynej okazji na zapoznanie się z najszerszą ofertą bioproduktów w 2016 roku.

Jak co roku prowadzimy także szeroką kampanię promocyjną wśród środowisk i stowarzyszeń producentów żywności i produktów ekologicznych również zagranicą i spodziewamy się, że zainteresowanie Targami NATURA FOOD i beECO będzie coraz większe. Na pewno wśród wystawców będą przedstawiciele firm spoza naszego kraju. Już dziś swój udział potwierdziły firmy z Czech, Litwy, Włoch, Wielkiej Brytanii czy Hiszpanii.

Liczymy także na odwiedziny firm zainteresowanych wejściem ze swoimi produktami na rynek polski, a także podmioty, które poszukają surowców ekologicznych do produkcji.

Jakie szczegóły dotyczące programu są już znane?

Trwają intensywne prace nad programem imprez towarzyszących. Natomiast już teraz mogę zaprosić do udziału w kolejnych edycjach znanych nam wydarzeń: V Akademia Biokuriera i BIObiznes Forum – cykle seminariów, szkoleń i prezentacji dla producentów produktów ekologicznych i naturalnych, właścicieli i pracowników sklepów oraz restauratorów, a także III Forum EKObranży – poświęcone zagadnieniom handlu i sprzedaży w biznesie ekożywności i ekoproduktów.

W tym roku nową tematyką, którą chcemy się zając jest alergia. Coraz więcej osób zmaga się z tym schorzeniem zarówno w postaci alergii pokarmowej, wziewnej czy też AZS (atopowe zapalenie skóry). Chcemy zgłębić temat alergii i wspólnie ze specjalistami w tej dziedzinie zastanowić się, jak duże znaczenie ma stosowanie produktów naturalnych i ekologicznych (żywność, kosmetyki itp.) w codziennym życiu alergika. Eksperci, lekarze zwracają uwagę na ogromną rolę w leczeniu schorzeń alergicznych jaką odgrywa odpowiedni dobór produktów używanych na co dzień.

Z kolei entuzjastów kulinariów, którzy działają aktywnie w polskiej blogosferze zapraszamy na ciekawe spotkania, warsztaty i prelekcje ze znanymi blogerami. Nie zabraknie smaku, koloru i kulinarnej twórczości. Program zapowiada się bardzo interesująco, a wspomniałam tylko o kilku tematach, które zostaną podjęte podczas targów. Więcej szczegółów już wkrótce, a już dzisiaj zapraszam do udziału w targach NATURA FOOD i beECO oraz śledzenia naszej strony internetowej (www.naturafood.pl, www.beeco.com.pl ), a także fun page na facebooku (https://www.facebook.com/NATURAFOOD/, https://www.facebook.com/targibeECO/ ).

Rozmawiał: Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia