BioFach 2015 – relacja. Polacy coraz bardziej aktywni

blank

 

Nowi kontrahenci, garść inspiracji i wiedzy – po to przyjeżdża się na BioFach. W ciągu czterech targowych dni (11-14 lutego) imprezę odwiedziło ponad 40 000 odwiedzających a ofertę prezentowało ponad 2200 wystawców. Polaków nie zabrakło, co więcej są coraz bardziej widoczni i aktywni.

Z nadzieją na nowe kontrakty

-Na targi przyjechaliśmy dużą grupą. Zwiedzaliśmy wystawę, ale także odwiedzaliśmy lokalne gospodarstwa ekologiczne i spotykaliśmy się z tutejszymi rolnikami. To najważniejsze międzynarodowe targi w naszej branży dlatego chcemy być tutaj co roku – podsumowuje Mieczysław Babalski, prezes Stowarzyszenia Producentów Żywności Ekologicznej Ekołan.  –Mieliśmy kilka obiecujących rozmów z klientami zainteresowanymi naszymi sokami. Co roku podtrzymujemy tu również relacje handlowe z kontrahentami z różnych krajów. Nic ich taki nie poprawia tak jak bezpośrednie spotkanie – dodaje Tadeusz Szynkiewicz, prezes Biofoodu, firmy zajmującej się przetwórstwem ekologicznych owoców i warzyw.

Więcej zdjęć w naszych galeriach na facebooku

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Polacy wychodzą z cienia

Liczba polskich wystawców na norymberskich targach zwiększa się z roku na rok – tym razem było ich ponad 30. Obecne były zarówno doświadczone firmy jak i nowicjusze (np. producent pierogów BIO „Ekopierożek”, o którym wkrótce napiszemy więcej). –BioFach zawsze jest okazją do podtrzymywania relacji z partnerami, ale też daje szansę pozyskać nowych –  tłumaczył Zbigniew Kozłowski z Symbio.  –W tym roku po raz pierwszy chcielibyśmy skupić się nie tylko na poszukiwaniu surowców, ale także zaproponować zagranicznym kontrahentom kilka produktów z naszej oferty. Tradycyjnie szukamy tu także nowych produktów do dystrybucji oraz pomysłów na dalszą działalność – mówi Anna Wyrzykowska, prezes Biohurtu.

Z podobnymi zamiarami do Norymbergi przyjechało wielu innych przetwórców. Jak co roku zorganizowane zostało wspólne polskie stoisko, ale coraz więcej polskich firm decyduje się na samodzielną promocję. Co ważne Polacy zaczynają skutecznie oferować zachodnioeuropejskim odbiorcom produkty przetworzone, a nie tylko surowce. Na tym polu są już pierwsze sukcesy, co jeszcze kilka lat temu było nie do pomyślenia. –Jesteśmy obecni  w kilku niemieckich sieciach sklepów z ekożywnością. To nie był łatwy proces, ale udało się przez niego przejść. Liczymy na kolejne kontakty – mówi Katarzyna Barczyk z Puffins, firmy oferującej chrupiące przekąski na bazie suszonych owoców. Z niemieckimi ekosieciami współpracuje też gdańska firma Limito, która od kilku miesięcy posiada w ofercie łososia BIO. Międzynarodową współpracę planują przedstawiciele Planet Food, którzy międzynarodowej publiczności zaproponowali wafle „Sunny Corn” w różnych smakach. Na wprowadzenie ekologicznej kawy na rynek zdecydowała się także Poznańska Palarnia Kawy „Astra”. Odwiedzający targi mogli jej spróbować. Na kilku zagranicznych rynkach obecne są także produkty „Raw Cocoa”. Przedstawiciele firmy liczą, że dzięki targom BioFach uda się zdobyć kolejne.

Własne stoiska miały również firmy Bio Planet oraz Bio Concept Gardenia. Rodzynkiem na targach kosmetyki naturalnej Vivaness była natomiast firma Aromeda promująca markę Naturativ.

blank

Trendy, nowości, informacje

Z racji rosnącej liczby uczuleń pokarmowych a także rynkowych mód i trendów, w tym roku szczególny nacisk położono na produkty wolne od glutenu (np. bezglutenowe piwo lub makarony), laktozy czy też żywność wegetariańską i wegańską. BioFach to także przestrzeń do prezentacji nowych, oryginalnych produktów. W tym roku uwagę przyciągały chipsy z jarmużu, figi w czekoladzie, produkty na bazie kokosa, przenośny zestaw do parzenia kawy, olej pomarańczowy, chleb „w butelce”, wegańskie jajko (na bazie składników roślinnych), przyprawy w torebce (takiej jakiej używa się do herbaty), gotowe muffinki czy też quinoa i jej przetwory.
Z roku na rok przybywa też produktów przetworzonych, gotowych do spożycia  – branża ekologiczna szuka odpowiedzi na szybki, miejski styl życia. Czasem udaje się to połączyć z bardzo wysoką jakością, ale niekiedy nawet pomimo zastosowania surowców BIO wskutek nadmiernego przetworzenia cierpi finalny produkt.

blank

Kongres, prezentacje, szkolenia

Targom BioFach co roku towarzyszy bardzo rozbudowana część kongresowa. Jej regularnym punktem jest prezentacja wyników raportu The World Of Organic Agriculture. Jednym z ciekawszych wyników było 10 na świecie miejsce Polski pod względem liczby producentów ekologicznych. Rezultat ten wymaga jednak szerszego komenatrza i analizy, opublikujemy ją w tym tygodniu na Biokurierze.

Zobacz relację z Targów BioFach 2015 w programie Agropasja

Zapraszamy do śledzenia Biokuriera oraz naszych mediów społecznościowych: facebook | twitter  W ciągu najbliższego tygodnia sporo ciekawych materiałów z Targów BioFach 2015.

Przeczytaj także: Targi, wystawy i konferencje dla ekobranży w 2015 roku

Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia