Jak wygląda proces certyfikacji ekologicznej? Jakie są aktualne trendy i prognozy dla rynku żywności ekologicznej? W jaki sposób regulowane jest powstawanie produktów BIO? Jak wdrożyć ekologiczną produkcję w firmie? W jaki sposób promować ekoprodukty? Na te pytania odpowiemy podczas szkolenia Produkcja żywności ekologicznej – z czym to się je? Jak zamienić ideę w biznes”. Serdecznie zapraszamy!
Jednodniowe szkolenie poprowadzą Karol Przybylak (redaktor naczelny Biokuriera) oraz Mariusz Florek (konsultant biznesowy i współwłaściciel firmy działającej na rynku żywności eko). Wiedza zaprezentowana zostanie w przystępnej i nastawionej na praktykę formie. Każdy uczestnik otrzyma popartą wieloletnim doświadczeniem wiedzę, poświadczoną certyfikatem.
Szkolenie odbędzie się 19 listopada 2020 w Toruniu. Bliżej terminu poinformujemy o dokładnej lokalizacji. W razie odwołania szkolenia – gwarantujemy zwrot środków.
Po szkoleniu będziesz wiedzieć:
- jak przygotować swoją firmę do certyfikacji eko,
- jaka jest sytuacja na ekorynku,
- w jaki sposób przygotować strategię wejścia na ekorynek
- na co zwrócić uwagę w marketingu ekoproduktów
Oto szczegółowy program szkolenia Produkcja żywności ekologicznej – z czym to się je? Jak zamienić ideę w biznes”:
1. Eko-rynek w pigułce
- Ekologiczna produkcja rolna
- Przetwarzanie produktów rolnictwa ekologicznego
- Certyfikacja i kontrola produkcji
- Znakowanie produktów ekologicznych (BIO, EKO, znaki graficzne)
- Wymogi prawne regulujące przetwarzanie produktów rolnictwa ekologicznego
2. Eko-rynek w liczbach
- Polski i światowy rynek produktów ekologicznych
- Struktura eko-rynku w Polsce
- Badania konsumenckie
- Najważniejsze trendy rynkowe
3. ABC certyfikacji z punktu widzenia producenta produktów ekologicznych
- Audyt „0”
- Przygotowanie firmy do audytu
- Niezbędne dokumenty wymagane przy audycie (przykładowe wzory)
- Podwykonawstwo
- Produkcja konwencjonalna i ekologiczna – organizacja logistyki w przedsiębiorstwach wytwarzających produkty ekologiczne i konwencjonalne
4. Organizacja procesu sprzedaży produktów ekologicznych
- Projektowanie i wprowadzanie na rynek eko-produktów
- Proces ustalania cen sprzedaży
- Budowa kanałów dystrybucji
- Sprzedaż zagraniczna
5. Efektywna komunikacja i marketing produktów ekologicznych
- Wykorzystanie mediów do komunikacji z odbiorcami końcowymi
- Projektowanie treści przekazu reklamowego: dobre przykłady komunikowania walorów użytkowych i jakości produktów
- Promocja sprzedaży
- Najważniejsze wydarzenia na rynku eko-produktów
- Targi, konferencje
6. Podsumowanie, pytania i dyskusja.
Prowadzący:
Karol Przybylak – redaktor naczelny Biokuriera – pierwszego periodyku na rynku polskim poświęconemu tematyce ekologicznej. Ceniony ekspert w zakresie budowania procesów komunikacji, promocji i reklamy na rynku produktów ekologicznych. Organizator wielu szkoleń i seminariów poświęconych branży ekologicznej.
Mariusz Florek – niezależny konsultant w zakresie podnoszenia efektywności sprzedaży w przedsiębiorstwach. W ciągu blisko 20-letniej działalności zrealizował kilkadziesiąt projektów doradczych, w tym kilka w branży spożywczej. Współwłaściciel firmy produkującej żywność ekologiczną.
Miejsce: Toruń
Termin: 19 listopada 2020r., w godz. 10.00 – 15.00
Inwestycja w szkolenie ” Produkcja żywności ekologicznej…” (dla 1 osoby):
- 539 zł netto + podatek VAT (700 zł brutto) – przy wpłacie do dnia 15.07.2020r.
- 595 zł netto + podatek VAT (731,85 brutto) – przy wpłacie od dnia 16.07.2020r.
Ostateczny termin zapłaty: 1.11.2020 r. W razie odwołania szkolenia – gwarantujemy zwrot środków.
Zapisz się już dziś. Liczba miejsc ograniczona
Koszt szkolenia obejmuje: przerwy kawowe, lunch, materiały szkoleniowe, certyfikat.
Czym jest Akademia Biokuriera?
Akademia Biokuriera to nasz redakcyjny projekt w ramach, którego szkolimy i doradzamy firmom oraz producentom działającym na rynku żywności ekologicznej. Do tej pory współpracowaliśmy z: Międzynarodowymi Targami Łódzkimi, Merkury S.A., Centralnym Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, oddział w Radomiu, Biocontrating, Społem Warszawa Południe, Mazowieckim Urzędem Marszałkowskim, Dolnośląskim Urzędem Marszałkowskim oraz Warmińsko – Mazurskim Urzędem Marszałkowskim.