Go Back
sałatka z brukselki i fety

Sałatka z brukselki

Sałatka z brukselki to danie, które Cię zaskoczy! Łączy ciekawe smaki, jest też bardzo sycąca i pożywna. Sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy lub lekka przekąska. Możesz też zaproponować ją swoim gościom.
Autorką przepisu jest Maria Zubowicz. Pierwotnie ukazał się on w jesiennym numerze Biokuriera (4/2022), który przeczytasz on line (tutaj).

Składniki
  

  • 0,5 kg brukselki
  • 1/3 cebuli szalotki
  • 2-3 garści żurawiny
  • ser w typie feta (może być wegański)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2-3 garści sezamu niełuskanego
  • 2-3 garści orzechów nerkowca
  • ząbek czosnku
  • 1/3 kubka jogurtu kokosowego naturalnego
  • pół cytryny
  • natka pietruszki, sól, pieprz

Przygotowanie
 

  • Brukselkę gotujemy do miękkości. Uważaj, by jej nie rozgotować.
  • Na patelnię wlej łyżkę oleju i upraż do zarumienienia orzechy nerkowca, sezam i żurawinę.
  • Do osobnej miseczki wlej jogurt kokosowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka kropel cytryny, garść bardzo drobnej pokrojonej natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
  • Do większej miski włóż brukselkę, dodaj żurawinę zmieszaną z nerkowcami i sezamem. Udekoruj całość drobnymi kosteczkami sera w typie feta oraz drobno posiekaną szalotką.
  • Po nałożeniu sałatki na talerz, polej ją przygotowanym sosem.
Słowa kluczowe brukselka, sałatka z brukselki
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!