Sałatka z brukselki to danie, które Cię zaskoczy! Łączy ciekawe smaki, jest też bardzo sycąca i pożywna. Sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy lub lekka przekąska. Możesz też zaproponować ją swoim gościom. Autorką przepisu jest Maria Zubowicz. Pierwotnie ukazał się on w jesiennym numerze Biokuriera (4/2022), który przeczytasz on line (tutaj).
Brukselkę gotujemy do miękkości. Uważaj, by jej nie rozgotować.
Na patelnię wlej łyżkę oleju i upraż do zarumienienia orzechy nerkowca, sezam i żurawinę.
Do osobnej miseczki wlej jogurt kokosowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka kropel cytryny, garść bardzo drobnej pokrojonej natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
Do większej miski włóż brukselkę, dodaj żurawinę zmieszaną z nerkowcami i sezamem. Udekoruj całość drobnymi kosteczkami sera w typie feta oraz drobno posiekaną szalotką.
Po nałożeniu sałatki na talerz, polej ją przygotowanym sosem.
Słowa kluczowe brukselka, sałatka z brukselki
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!