Go Back
sałatka z malinami

Sałatka z malinami i serem halloumi

Sałatkę z malinami polecamy jako dodatek do dań z grilla i lekką kolację. Sprawdzi się też w formie drugiego śniadania do pracy. Możesz też zabrać ją ze sobą na wycieczkę.
Pamiętaj, że maliny to niezwykle delikatne owoce. Najlepiej zjeść je bezpośrednio po zerwaniu z krzaka lub po zakupie. W lodówce mogą być przechowywane 1-2 dni (szybko pleśnieją).
Autorką przepisu jest Ewelina Skurskadietetyczka.

Składniki
  

  • 2 garście malin
  • 100 g roszponki
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 225 g sera halloumi
  • 30 g słonecznika
  • pół żółtej papryki

Sos malinowy

  • garść malin
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
 

  • Ser halloumi kroimy w plastry, a następnie podsmażamy na suchej patelni do zarumienia z obu stron.
  • Słonecznik prażymy na suchej patelni (dość krótko, ponieważ może szybko się spalić).
  • Paprykę żółtą kroimy w małą kostkę.
  • Szynkę parmeńską  kroimy w paseczki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do uzyskania chrupiących pasków.
  • Składniki sosu malinowego blendujemy do gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy sól i pieprz.
  • Wszystkie składniki sałatki łączymy. Przed podaniem polewamy sosem.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!