Go Back
zapiekany szpinak

Szpinak zapiekany

Szpinak wraca do łask. W ostatnim czasie przepisów z jego udziałem jest coraz więcej. Przekonaliśmy się, że zielone liście o charakterystycznym smaku można jeść na wiele różnych sposobów i w połączeniu z wieloma składnikami.
Zapiekany szpinak zrobicie szybko i z łatwo dostępnych składników. Idealnie smakuje na drugie śniadanie i kolację. Jest bardzo sycące.
Przepis opracowali Joanna i Michał Litwińscy, autorzy bloga "Ze zdrowiem mi do smaku". Więcej ich przepisów znajdziecie na Biokurier.pl.

Składniki
  

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 20 g oleju np. słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ szklanki płatków owsianych (ok. 25 g)
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 200 g szpinaku opłukanego i pokrojonego
  • sezam do wysypania foremki

Przygotowanie
 

  • Piekarnik nagrzej do 200°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
  • Jogurt wymieszaj z olejem i jajkami.
  • Dodaj pozostałe składniki (oprócz szpinaku) i wymieszaj.
  • Dodaj szpinak i połącz go z powstałą masą.
  • Foremkę wysmaruj masłem klarowanym i wysyp sezamem.
  • Piecz 30 minut (do zrumienienia).
Słowa kluczowe szpinak
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!