Go Back
sałatka z pieczonych buraków

Sałatka z pieczonych buraków, halloumi i kurczaka

Sałatka z pieczonych buraków i halloumi jest idealna do dań z grilla lub na pożywną kolację. Przywodzi na myśl smaki śródziemnomorskiej kuchni. Przygotujesz ją szybko i z łatwo dostępnych składników. Możesz też zabrać ją ze sobą do pracy.
Autorką przepisu jest Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki" dostępnej na Allegro (ze smartem), stronie Wydawnictwa Gaj oraz w sklepie Biokuriera.
Przepis ukazał się w wakacyjnym numerze drukowanego Biokuriera (3/2022), który możecie przeczytać on-line.

Składniki
  

  • 2 upieczone buraki
  • 1 ser halloumi
  • liście rukoli
  • oliwa z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka

Sos

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie
 

  • Buraki upiecz do miękkości (ok. 1 h w temp. 180°C w naczyniu żaroodpornym). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź widelcem, czy buraki są miękkie.
  • Ser halloumi pokrój na plastry i zgrilluj na paleni z dwóch stron z odrobiną oliwy  z oliwek.
  • Kurczaka posyp przyprawami i usmaż na patelni grillowej.
  • Upieczone buraki pokrój na bardzo cienkie plastry (najlepiej na szatkownicy), ułóż na talerzu.
  • Ułóż zgrillowany ser, kurczaka oraz listki rukoli.
  • Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem i polej sosem.
Słowa kluczowe pieczone buraki, sałatka z kurczakiem, ser halloumi
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!