Go Back

Sorbet z rabarbaru

Sorbet z rabarbaru to propozycja na deser dla każdego. Ucieszy i dużych, i małych. Zrobisz go szybko i z łatwo dostępnych składników.
Przepis na sorbet z rabarbaru opracowała Katarzyna Jankowska, autorka bloga i serii książek "Mama Alergika Gotuje". Więcej przepisów dla alergików znajdziecie w serwisie biokurier.pl.
15 minutes

Składniki
  

  • 250 g obranego rabarbaru
  • 100 ml wody
  • 2-3 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 50 g cukru pudru trzcinowego można zastąpić 50 ml syropu z agawy

Przygotowanie
 

  • Rabarbar umyj, obierz, potnij na 2 cm kawałki.
  • Wodę, sok z cytryny i cukier/syrop umieść w garnku, postaw na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści, dodaj rabarbar i zagotuj pod przykryciem.
  • Gotuj ok. 8 minut, do czasu aż rabarbar zrobi się bardzo miękki, po czym zmiksuj na gładką masę (np. blenderem ręcznym).
  • Lody zapakuj w pudełeczko na lody lub użyj foremek do lodów i zamroź (przez noc).
  • Zamrożone lody wyjmij na 10 minut, przełóż do miski, dokładnie zblenduj (zmienią kolor na jaśniejszy i staną się gładkie, pozbawione szronu).
  • Jeszcze raz włóż do pojemnika i umieścić w zamrażalniku na 30 minut.
  • Lody wyjmij z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem.
Słowa kluczowe deser lodowy, owoce sezonowe, rabarbar, sorbet
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!