Go Back
bułeczki proziaki

Rustykalne bułeczki a'la proziaki z czosnkiem niedźwiedzim

Bułeczki a'la proziaki są niewielkich rozmiarów i niezbyt puszyste, ale szybko znikają i zazwyczaj przydałoby się upiec ich od razu więcej. Jeśli nie masz świeżego czosnku niedźwiedziego, możesz użyć innych ziół, np. posiekane listki mniszka lekarskiego lub czosnaczka zwyczajnego, ale smak bułeczek będzie inny.
Więcej ciekawych i inspirujących przepisów znajdziesz w książce "Mamucie Przysmaki: przepisy na wiosnę i lato".

Składniki
  

  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 200 g jogurtu, kefiru, maślanki, zsiadłego mleka ewentualnie 150 ml wody zakwaszonej łyżeczką octu jabłkowego
  • kilka listków świeżego czosnku niedźwiedziego ewentualnie 2 łyżki suszonego (poza sezonem)

Przygotowanie
 

  • Wszystkie składniki z wyjątkiem czosnku niedźwiedziego krótko (tylko do połączenia się składników) mieszaj w misce łyżką lub szpatułką, aż do uzyskania miękkiej, jednolitej masy, którą da się formować.
  • Miskę przykryj szczelnie folią i odstaw przynajmniej na 30 minut, a najlepiej na 8–10 godzin, ale jeśli Ci się spieszy, przejdź do kolejnego etapu.
  • Nastaw piekarnik na 180 stopni. Posiekaj drobno listki czosnku niedźwiedziego.
  • Podziel ciasto w misce na 8–9 części i ręką zwilżoną wodą lub zanurzoną wcześniej w mące odrywaj kawałki ciasta, wierzch obtaczaj w posiekanym czosnku niedźwiedzim i układaj na blasze wyłożonej papierem dopieczenia lub natłuszczonej i obsypanej otrębami.
  • Bułeczki nie muszą mieć idealnego kształtu, nie trzeba ich specjalnie formować. Możesz posypać je z wierzchu mąką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz ok. 25 minut, aż się lekko zarumienią.
Słowa kluczowe bułki, czosnek niedźwiedzi, domowe wypieki, proziaki
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!