Go Back

Wielkanocny żurek [przepis]

Na wielkanocnym stole w wielu polskich domach pojawi się żurek. Jak go przygotować domowym sposobem? W pierwszej kolejności potrzebujemy zrobić zakwas. Kiedy będzie już gotowy, możecie zacząć gotować żurek. Pamiętajcie o dobrej jakości dodatkach: białej kiełbasie i jajku.
Przepis na żurek krok po kroku zdradza Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki". Znajdziecie go w najnowszym wydaniu drukowanego Biokuriera, którego możecie też przeczytać on line.

Składniki
  

  • 400 g wędzonych żeberek
  • 2 l wywaru z wędzonki
  • sól, pieprz
  • liście laurowe
  • majeranek
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 marchewka
  • kawałek korzenia pietruszki
  • kawałek selera

Przygotowanie
 

  • Do garnka wlać 2,5 l wody, dodać obrane warzywa i mięso wędzone. Gotować ok. 50 min.
  • Do  gorącego wywaru z wędzonki dodać przyprawy oraz przygotowany zakwas (do smaku)
  • Jeśli ktoś chce gęsty żurek, można zaprawić zupę 2 łyżami mąki.
  • Pod koniec gotowania dodać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Białe kiełbaski podgrzać w wodzie. Mięso z kości wędzonych pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do żuru. Żurek podawać z gotowanym jajkiem, białą kiełbasą i mięsem z wędzonki.
Słowa kluczowe potrawy na Wielkanoc, zakwas na żur, żurek
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!