Go Back

Zakwas na żur [przepis]

Zakwas na żur można co prawda kupić, jednak ten zrobiony w domu nie tylko dobrze smakuje, ale tez daje mnóstwo satysfakcji.
Polecamy Wam przepis na zakwas autorstwa Katarzyny Kosmali, autorki książki "Ziołowe smaki". Skorzystajcie też z naszego przepisu na żurek.
W najnowszym numerze Biokuriera, który przeczytacie również online, możecie przeczytać historię żurku. Skąd jego obecność na wielkanocnym stole? I jak zrobić wegański żurek? Zapraszamy do lektury.

Składniki
  

  • 5 łyżek maki żytniej razowej
  • 0,5 l wody
  • 4 ząbki czosnku przekrojone na pół
  • liście laurowe
  • majeranek

Przygotowanie
 

  • Wszystkie składniki umieścić w słoju, przykryć ściereczką i raz dziennie mieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 2-4 dni.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!