Autorką przepisu na babeczki bezglutenowe jest Katarzyna Jankowska, autorka bloga i serii książek "Mama Alergika Gotuje". Takie babeczki można przygotować także z dodatkiem startej odciśniętej cukinii albo z ugotowanymi startymi buraczkami (warzywa i owoce dodajemy do mokrych składników i miksujemy). Przepis na babeczki bezglutenowe znajdziesz również w najnowszym numerze drukowanego Biokuriera (przeczytasz go również online). A jeśli chcesz być na bieżąco, zachęcamy do prenumeraty naszego czasopisma.
1łyżkanaturalnego ekstraktu z wanilii opcjonalnie: 1 łyżeczka ziarenek wanilii
125 mloleju rzepakowego lub stopionej wegańskiej margaryny (nie dla wegan)
125 ml oleju rzepakowego lub stopionej wegańskiej margaryny
Składniki suche:
100gmąki kokosowej lub gryczanej
100g mąki kukurydzianej lub jaglanej
100g mąki ryżowej
1łyżka dozwolonej skrobi
1 płaskałyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
50gcukru pudru trzcinowego(można zamienić na ksylitol)
2 łyżeczki łuski babki jajowatej(możemy pominąć ale ciasto będzie mniej elastyczne)
Przygotowanie
Napój roślinny, wanilię, pokrojony banan i olej łączymy ze sobą, miksujemy.
W drugiej misce umieszczamy przesiane mąki, skrobię, proszek do pieczenia, cukier lub ksylitol i łuski babki jajowatej, mieszamy.
Wlewamy mokre składniki, miksujemy, powstanie ciasto przypominające nieco kruszonkę. Jeśli wydaje się zbyt suche, dodajemy więcej napoju roślinnego. Ilość płynu zależy od rodzaju użytej mąki.
Ciasto nakładamy do papilotek, wypełniając je po brzegi.
Babeczki pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C w opcji z termoobiegiem.
Wyjmujemy i studzimy.
Słowa kluczowe bez glutenu, bez jajek, wegańskie babeczki, wegańskie wypieki, wypieki bez jajek
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!