Go Back
+ servings

Wegańskie leczo [przepis]

Wegańskie leczo zrobisz w kilka minut. Jest bardzo pożywne i smaczne. Pełne warzyw i przypraw. Idealne na obiad lub ciepłą kolację.
Autorką przepisu jest Natalia Krupska, autorka książki "Vege Lunchbox", która ukazała się nakładem wydawnictwa Pascal.
Servings 2
Kalorie 740 kcal

Składniki
  

  • 300 ml wody
  • 2 wegańskie kiełbasy, np. z fasoli
  • 300 g zielonej cukinii
  • 240 g papryki
  • 200 g pieczarek
  • 160 g dojrzałego ananasa
  • 150 g fasoli czerwonej z puszki
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 ml koncentratu pomidorowego
  • 20 ml sosu sojowego
  • 5 ml oliwy z oliwek
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
 

  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i wegańską kiełbasę, dodajemy pokrojone w paski pieczarki.
  • Kiedy cebula się zeszkli, dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie pokrojone w kostkę warzywa, fasolę, ananasa, koncentrat pomidorowy, wodę, sos sojowy i przyprawy.
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy całość przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
  • Podajemy z pajdą świeżego chleba.

Wartości odżywcze

Kalorie: 740kcal
Słowa kluczowe leczo, szybkie gotowanie, wegańskie potrawy
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!