Go Back

Krem z marchewki z goździkami, płatkami migdałów i świeżą bazylią [przepis]

To świetny przepis na błyskawiczną zupę rozgrzewającą. Będzie tez odpowiednia, kiedy pojawią się pierwsze objawy przeziębienia (zawiera dużo składników wspierających odporność).
Autorką przepisu na krem z marchewki jest Agnieszka Cegielska, która niedawno wydała książkę "Naturalnie i ziołowo". Znajdziecie w niej 60 przepisów na proste i smaczne dania, które wpisują się w założenia zdrowej i pożywnej diety.

Składniki
  

  • 3-4 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • czosnek
  • cebula
  • imbir
  • masło klarowane
  • kumin
  • chili
  • goździki
  • suszone pomidory
  • płatki migdałów
  • sól
  • oliwa
  • świeża bazylia
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
 

  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, na które wrzucamy 1/2 łyżeczki kuminu, 3 goździki, 3 plasterki imbiru.
  • Wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, czerwoną paprykę, posiekane 2 ząbki czosnku, cebulę i odrobinkę chili (szczególnie kiedy na zewnątrz jest zimno).
  • Zalewamy wszystko wodą do wysokości zawartości garnka i gotujemy, aż marchewka będzie miękka.
  • Blendujemy i podajemy z suszonymi pomidorami, płatkami migdałów i świeżą bazylią.
  • Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy oliwą lub olejem z pestek dyni.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!