Ryż zalać zimną wodą, wymieszać energicznie dłonią i odlać wodę. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Następnie jeszcze raz zalać ryż zimną wodą i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie wodę odcedzić, ryż umieścić w garnku i dolać tyle wody, by sięgała 1cm ponad powierzchnię ryżu.
Kiedy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i gotować, aż ryż wchłonie całą wodę (około 12–15 minut). Nie podnosić pokrywki i nie mieszać ryżu.
Ugotowany ryż odstawić na 20 minut. Nadal nie podnosić pokrywki.
Ocet połączyć z miodem oraz solą. Przemieszać raz na jakiś czas.
Tak przygotowaną zalewę wlać do ryżu, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Zanim zaczniemy zwijać sushi, ryż musi być całkowicie zimny.