Zacznij od ugotowania ziemniaków. Po ugotowaniu ostudź je. W czasie, kiedy ziemniaki się gotują, przygotuj ciasto.
Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sól i siemię lniane, wymieszaj, zrób dołek pośrodku, wlej tam olej, a potem kubek ciepłej wody, zamieszaj od środka ku brzegom, potem zagarnij mąkę z brzegów, zacznij zagniatać ciasto.
Jeżeli czujesz, że ciasto słabo się klei, dodawaj więcej wody. Ważne, żeby nie zagnieść zbyt twardego ciasta, bo trudno wtedy przyjmuje wodę, lepiej zrobić za luźne i dodawać mąkę.
Kiedy zbierzesz ciasto w całość, wyłóż na podsypany mąką blat, wyrabiaj przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię spożywczą, odłóż, żeby odpoczęło.
Zrób nadzienie: ziemniaki obierz z łupinek, przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Na patelni rozgrzej oliwę, dobrze wysmaż cebulę, dodaj do niej ziemniaki, wymieszaj, dodaj ser przeciśnięty przez praskę, dobrze dopraw solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj na placek, nie taki cienki jak z mąki pszennej, trochę grubszy, około3 mm, wytnij kółka o średnicy 9-10 cm, nałóż około 1 łyżki nadzienia pośrodku, zlep dobrze brzegi pierogów. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucaj po kilka pierogów, gotuj przez 3-4minuty od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową na natłuszczony półmisek, dzięki temu łatwo będzie odlać wodę.
Pierogi świetnie smakują ugotowane, ale też odsmażone następnego dnia.