Go Back

Syrop imbirowo-cytrynowy z nutą goździkowo-kardamonową

Syrop imbirowo-cytrynowy doskonale sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Ma działanie rozgrzewające, wspomaga organizm w walce z przeziębieniem oraz grypą.
Dodatek goździków (Caryophylli fructus) oraz kardamonu (Cardamomi fructus) warunkuje przeciwbakteryjną i antyseptyczną aktywność syropu.
Przepis na syrop imbirowo-cytrynowy pochodzi z książki „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty” autorstwa Roksany i Marka Ellnain. Znajdziecie w niej wiele receptur w nowoczesnej wersji na pastylki, syropy i inne specyfiki z ziół i przypraw. Na zdrowie!

Składniki
  

  • plastry świeżego imbiru ok. 50 g
  • 1 cytryna
  • kilka goździków
  • szczypta kardamonu (najlepiej mielonego) 
  • cukier

Przygotowanie
 

  • Imbir obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki.
  • Cytrynę kroimy na cienkie plasterki i usuwamy pestki, które mogą być źródłem goryczy.
  • W szklanym słoju układamy warstwami  plastry imbiru wraz z cytryną, każdą warstwę oprószając delikatnie kardamonem, oraz dodając kilka sztuk goździków i zasypując cukrem. Na górze kładziemy plastry cytryny.
  • Zamykamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
  • Po upływie tego czasu zlewamy powstały syrop wraz z surowcem do emaliowanego garnka, dolewamy nieco wody i zagotowujemy na małym ogniu.
  • Pod doprowadzeniu do wrzenia cedzimy syrop przez kompres gazowy do buteleczek z ciemnego szkła i chowamy, najlepiej do lodówki.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!