Go Back
+ servings

Cynamonowe zawijańce

Autorką przepisu jest Anna Englisz, autorka książki "Na pół słodko. Wypieki i desery w insulinooporności i cukrzycy."
Servings 20

Składniki
  

  • szklanka mleka 200 ml
  • łyżeczka miodu 10 g
  • opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 20 g świeżych
  • 2 jajka
  • 500 g mąki orkiszowej (250 g razowej i 250 g jasnej)
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¾ kostki masła 150 g
  • ¼ szklanki ksylitolu 50 g

Masa cynamonowa

  • łyżka cynamonu
  • ¼ kostki masła lub 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • łyżka gorzkiego kakao
  • ½ szklanki ksylitolu (100 g)
  • łyżka rodzynek

Przygotowanie
 

  • Mleko z miodem lekko podgrzej. Dodaj drożdże i pozostaw na 10–15 minut.
  • Mąki wymieszaj, dodaj przyprawy, rodzynki i ponownie wymieszaj.
  • Dodaj zaczyn, jaja oraz rozpuszczone, ostudzone masło.
  • Dodaj zaczyn, jaja oraz rozpuszczone, ostudzone masło.
  • Wyrabiaj do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki lub mieszadła. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Przygotuj masę cynamonową, roztapiając masło, dodając ksylitol, cynamon, kakao i rodzynki. Mieszaj, aż ksylitol się rozpuści.
  • Wyrośnięte ciasto wyciągnij na blat oprószony mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach30 × 20 cm i grubości ok. 1 cm.
  • Posmaruj go masą cynamonową i zwijaj jak roladę, zaczynając od dłuższego boku.
  • Gotową roladę pokrój ostrym nożem na 20 plastrów.
  • Plastry ułóż obok siebie zawinięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bułeczki przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20–30minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do 170°C(program góra–dół, bez termoobiegu).
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz 20–25minut na złoty kolor.
  • Ostudzone bułeczki posyp pudrem z ksylitolu (opcjonalnie).
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!