Go Back

Kluski dyniowe z masełkiem szałwiowym

Kluski dyniowe to proste danie, które ze smakiem zje cała rodzina. Warto przygotować je właśnie teraz, gdy dynia jest tania i łatwo dostępna.
Przepis opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".

Składniki
  

  • szklanka puree z upieczonej dynio
  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko

Masełko szałwiowe:

  • 4 gałązki szałwii
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie
 

  • Dynie przecieramy razem z ziemniakami przez praskę.
  • Dodajemy obie mąki, sól i jajko, zagniatamy ciasto.
  • Ciasto powinno być elastyczne, jeśli jest za luźne – podsypujemy mąką.
  • .Z ciasta robimy wałeczki i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10 minut.
  • Masło rozpuszczamy, układamy listki szałwii i podsmażamy je.
  • Ugotowane kluski podajemy polane masełkiem szałwiowym i z chrupiącymi listkami szałwii.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!