Go Back

Kasza z duszoną dynią z płatkami nori w indyjskim wydaniu

Autorką przepisu na kaszę z duszoną dynią jest Maria Zubowicz.
Przepis ukazał się w drukowanym numerze czasopisma Biokurier (nr 4/2021).
Prep Time 40 minutes

Składniki
  

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 300 g dyni piżmowej
  • 4 łyżki oleju
  • 300 ml jogurtu naturalnego (sojowego etc.) lub śmietany (np. ryżowej, migdałowej, sojowej)
  • sól do smaku
  • 2 garści płatków nori
  • przyprawa Pav Bhaji masala lub własna kompozycja indyjskich smaków do smaku
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie
 

  • Dynię obieramy ze skórki obieraczką do warzyw (wcześniej myjemy) i za pomocą obieraczki ścieramy ją na duże wiórki/płatki.
  • Kaszę odmierzamy, dodajemy dwa razy tyle wody (ja zwykle odmierzam za pomocą szklanki) i wsypujemy/wlewamy wraz z wodą do garnka.
  • Solimy, przykrywamy i na małym ogniu gotujemy do miękkości przez ok. 20 min.
  • Na patelnię wlewamy oliwę (lub inny olej dobrej jakości nadający się do smażenia/duszenia), dodajemy dynię i lekko obsmażamy.
  • Dodajemy śmietanę/jogurt, sól, cytrynę, przyprawę i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, aż dynia zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać.
  • Ugotowaną kaszę kładziemy na talerz/do miski, dodajemy dynię, całość posypujemy płatkami nori.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!