Go Back
+ servings

Batoniki gryczane

Autorami przepisu są Joanna i Michał Litwińscy, autorzy bloga Ze zdrowiem mi do smaku, gdzie znajdziecie przepisy na zdrowe i smaczne desery.
Przepis na batoniki gryczane ukazał się w drukowanym czasopiśmie Biokurier (nr 4/2021). Znajdziecie w nim też artykuł o zaletach kaszy gryczanej. Serdecznie polecamy!
Servings 20 niewielkich batoników

Składniki
  

  • 75 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 50 g miodu
  • 175 g 175 g masła orzechowego
  • 50 g prażonego słonecznika 
  • 25 g kakao 

Przygotowanie
 

  • Zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli oraz kaszę gryczaną.
  • Nagrzej piekarnik do 180°C  (tryb góra-dół, beztermoobiegu).
  • Do ugotowanej kaszy dodaj miód, masło orzechowe, podprażony słonecznik i kakao. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Formuj batoniki pożądanej wielkości i kształtu.
  • Wstaw je do piekarnika na 20 min.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!