Go Back
+ servings

Bezglutenowe gofry budyniowe

Autorką przepisu jest Katarzyna Jankowska, autorka serii książek "Mama Alergika Gotuje".
Przepis na gofry ukazał się w numerze 02/2021 czasopisma Biokurier. Przeczytasz go online i w wersji tradycyjnej.
Prep Time 15 minutes
Servings 8 sztuk

Składniki
  

  • 160 g jogurtu kokosowego naturalnego 1 opakowanie
  • 160 ml napoju roślinnego np. ryżowego
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 1 budyń waniliowy bezglutenowy lub dowolnej skrobi
  • 1 łyżeczka łuski babki jajowatej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Przygotowanie
 

  • W misce umieszczamy jogurt i napój roślinny, o temperaturze pokojowej, mieszamy.
  • Dodajemy przesiane mąki, budyń lub skrobię i proszek do pieczenia, miksujemy.
  • Ciasto odstawiamy na 15 minut, by odpoczęło, przed użyciem mieszamy.
  • Gofrownicę dobrze rozgrzewamy (min. 4 minuty) smarujemy olejem, ciasto wylewamy na środek kratki i zamykamy urządzenie.
  • Nie dociskamy górnej części gofrownicy.
  • Smażymy przez ok. 4 minuty.
  • Wyjmujemy, studzimy na kratce.
  • Podajemy z domowym ciepłym dżemem, owocami lub inuliną w proszku wymieszaną z cynamonem.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!