Go Back
+ servings

Burgery z buraka i batata

Autorką przepisu jest Maja Skorupska. Znajdziecie go w serwisie Biokurier.pl oraz w wakacyjnym numerze drukowanego czasopisma Biokurier (3/2021)
Prep Time 15 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour
Course danie główne
Cuisine American
Servings 13

Składniki
  

  • 1 puszka białej albo czerwonej fasoli odsączonej
  • 2 średnie buraki, obrane ze skórki
  • 1 batat, obrany ze skórki
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 5 łyżek nasion słonecznika
  • 2 łyżki nasion dyni
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczki kuminu mielonego
  • 1 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2–3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do skropienia burgerów przed pieczeniem

Przygotowanie
 

  • Fasolę zblenduj, ale zostaw grube kawałki.
  • Buraki i batata zetrzyj na tarce o średnich oczkach, cebulę bez łupinek podobnie, wymieszaj.
  • Dodaj ziarna, czosnek i przyprawy, na końcu mielone migdały, wymieszaj dokładnie, najlepiej ręką
  • Spróbuj, dopraw do smaku solą i pieprzem, jeżeli trzeba.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Uformuj burgery –wielkość dopasuj do wielkości bułek.
  • Ułóż je na blaszce, skrop oliwą, piecz w 180°C przez około 35–40minut, aż wierzch będzie delikatnie rumiany.
  • Burgery można podgrzewać, świetnie się trzymają w lodówce przez 2–4 dni.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!