Go Back
Sos z pieczonej papryki

Sos z pieczonej papryki

Autorami przepisu na sos z pieczonej papryki są Joanna i Michał Litwińscy.
Porcje 3

Składniki
  

  • 2-3 czerwone papryki ok. 0,5 kg
  • kilka ząbków nieobranego czosnku ok. 20 g
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego 
  • 100 g młodego szpinaku, rukoli lub dowolnej sałaty

Przygotowanie
 

  • Piekarnik nagrzać do 200°C, tryb góra-dół bez termoobiegu.
  • Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i ułożyć na blasze razem z ząbkami czosnku.
  • Piec przez około 20 min. Po tym czasie wyjąć czosnek, a papryki przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 20 min.
  • Paprykę włożyć do miski i szczelnie zakryć. Po 15 min obrać ze skórki (po upieczeniu robi się to bardzo łatwo).
  • Czosnek wycisnąć z łupiny.
  • Wszystkie składniki (oprócz szpinaku/rukoli) połączyć i zmiksować na gładką masę.
  • Przygotowanym sosem polać umyty szpinak lub rukolę i delikatnie połączyć.