Go Back
+ servings

Bułki do burgerów

Autorem przepisu jest Maja Skorupska.
Przepis został opublikowany w serwisie Biokurier.pl
Prep Time 20 minutes
Cook Time 2 hours
Total Time 2 hours 20 minutes
Servings 8 sztuuk

Składniki
  

  • kubka mąki orkiszowej (570 g)
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych
  • kubka ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • nasiona sezamu do posypania
  • 2-3 łyżki mleka roślinnego do posmarowania wierzchu przed posypaniem

Przygotowanie
 

  • W misce rozetrzyj świeże drożdże z połową wody, syropem z agawy i 1 łyżką mąki.
  • Odstaw na 15 min w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, po środku zrób dołek, wlej rozczyn drożdżowy, oliwę, zamieszaj od środka, a potem zagnieć ciasto.
  • Wyrabiaj je przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie (jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste możesz dodać ½ kubka mąki dodatkowo).
  • Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 h, aż podwoi objętość.
  • Po tym czasie podziel je na 8 części, z każdej uformuj kulkę, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 min, powinny się napuszyć.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Kiedy bułki wyrosną, posmaruj wierzch mlekiem roślinnym, ja użyłam migdałowego, posyp nasionami sezamu.
  • Piecz przez około 15 min, aż będą złociste na wierzchu.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!