Dobrze rozgrzej patelnię o grubym dnie.
Wlej oliwę, rozgrzej, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut na średnim ogniu.
Dodaj ziemniaki i smaż przez 10–15 min, aż staną się złociste na krawędziach, miejscami brązowe, ale nie rozpadające się. Żeby sprawdzić, czy są dobre, wystarczy nacisnąć kawałek łyżką (powinny pęknąć pod naciskiem).
W trakcie smażenia wbij jajka do dużej miski, ale ich nie mieszaj.
Wyjmij usmażone ziemniaki i cebulę łyżką cedzakową, przenieś do miski z jajkami, lekko posól, dodaj czosnek, delikatnie wymieszaj. Przykryj folią aluminiową i zostaw na 8–10 min, żeby masa zgęstniała.
W tym czasie rozgrzej patelnię, najlepiej o grubym albo nieprzywierającym dnie i średnicy 21–22 cm, pośrodku wlej łyżkę oliwy od smażenia ziemniaków, rozgrzej, wlej masę jajeczną i smaż na dużym ogniu przez minutę, potem zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez 2–3 min.
Lekko porusz tortillą za pomocą drewnianej łyżki, nie powinna przywrzeć do dna.
Dużym talerzem o średnicy większej niż patelni przykryj patelnię, przytrzymując talerz od góry, przewróć ją do góry dnem, placek z talerza zsuń na patelnię, smaż jeszcze przez 2 min. Znowu przykryj patelnię talerzem, przewróć i gotowe.
Pod naciskiem palca tortilla powinna delikatnie sprężynować, a po przekrojeniu być mokra w środku.