W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, wlej wodę, wymieszaj widelcem, aż składniki się połączą.
Zacznij wyrabiać ciasto, jeżeli jest za suche, dodaj odrobinę więcej wody.
Przenieś ciasto na blat i wyrabiaj przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą, odłóż na 30 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 4 części, każdą uformuj w kulkę.
Kulkę rozwałkuj na cieniutki placek, posmaruj wierzch olejem, posyp 1/4 posiekanej cebulki i zawiń w rulonik.
Przytrzymaj palcami jeden koniec rulonika, skręć go spiralnie, w kształt ślimaka.
Dłonią rozpłaszcz ślimaka i ponownie delikatnie rozwałkuj w placek o średnicy20–22 cm; nie przejmuj się, jeżeli kawałki cebulki będą wystawały z ciasta.
To samo zrób z pozostałymi trzema kawałkami ciasta.
Gotowe placki układaj jeden na drugim, rozdzielając je papierem do pieczenia.
W patelni o grubym dnie rozgrzej 1 łyżkę oleju, smaż placki, aż będą złociste, przez około 2–3 minut z każdej strony.
Dodawaj po 1 łyżce oleju po każdym placku. Podziel na ćwiartki i podawaj gorące z dipem, który sporządzamy, mieszając wszystkie składniki.