Go Back

Chińskie naleśniki z cebulką dymką i azjatyckim dipem [przepis wegański]

Przepis został opublikowany na portalu Biokurier.pl.
Autorką przepisu jest Maja Skorupska.
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 20 min

Składniki
  

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 11/3 kubka zielonej części cebulki dymki pokrojonej
  • 4 łyżki oleju roślinnego + więcej do smarowania naleśników i smażenia

Dip

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie
 

  • W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, wlej wodę, wymieszaj widelcem, aż składniki się połączą.
  • Zacznij wyrabiać ciasto, jeżeli jest za suche, dodaj odrobinę więcej wody.
  • Przenieś ciasto na blat i wyrabiaj przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą, odłóż na 30 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 4 części, każdą uformuj w kulkę.
  • Kulkę rozwałkuj na cieniutki placek, posmaruj wierzch olejem, posyp 1/4 posiekanej cebulki i zawiń w rulonik.
  • Przytrzymaj palcami jeden koniec rulonika, skręć go spiralnie, w kształt ślimaka.
  • Dłonią rozpłaszcz ślimaka i ponownie delikatnie rozwałkuj w placek o średnicy20–22 cm; nie przejmuj się, jeżeli kawałki cebulki będą wystawały z ciasta.
  • To samo zrób z pozostałymi trzema kawałkami ciasta.
  • Gotowe placki układaj jeden na drugim, rozdzielając je papierem do pieczenia.
  • W patelni o grubym dnie rozgrzej 1 łyżkę oleju, smaż placki, aż będą złociste, przez około 2–3 minut z każdej strony.
  • Dodawaj po 1 łyżce oleju po każdym placku. Podziel na ćwiartki i podawaj gorące z dipem, który sporządzamy, mieszając wszystkie składniki.